A lengyel kiskereskedelmi forgalom 2023 februárjában 5 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest, míg januárhoz képest 3,6 százalékos volt a zsugorodás – derül ki a lengyel statisztikai hivatal adataiból.

Auchan Supermarket In Poland
Fotó: NurPhoto

A 2023. január-februári időszakban az eladások éves összehasonlításban 1,9 százalékkal estek vissza.

Éves szinten újságokból és könyvekből 8,9 százalékkal mérséklődött az értékesítés, bútorból, televízióból és háztartási gépekből pedig 10,3 százalékkal fogyott kevesebb. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 4,6 százalékkal csökkent. Az üzemanyagok eladásai 26,2 százalékkal estek vissza, az egyéb kategóriában pedig 12,3 százalékos zsugorodást regisztráltak.

A ruhák és cipők eladásai viszont 9,9 százalékkal nőttek, míg a gépjárművek, motorkerékpárok és alkatrészek terén 7,5 százalékkal bővült a forgalom.

A gyógyszerek, kozmetikumok és ortopédiai eszközök terén 2,7 százalékos emelkedést mértek. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, Lengyelországban nominálisan 13,6 százalékkal nőtt az átlagbér egy év alatt, de az miatt reálértéken 4,1 százalékkal csökkent, mivel az infláció a múlt hónapban 18,4 százalék volt éves szinten. A vállalati foglalkoztatás 0,1 százalékkal csökkent, míg éves szinten 0,8 százalékkal nőtt.

Lengyelország szép csendben Európa legütőképesebb hadseregét építi fel

Oroszország inváziója Ukrajnával szemben fegyverkezési versenybe hajszolta Lengyelországot is. Varsó a tervek szerint az idén a lengyel 4 százalékát fordíthatja hadserege korszerűsítésére, ami a NATO-elvárás duplája, és ami a szövetség egy főre jutó legnagyobb hadikiadását jelentheti. Fegyvervásárlásokból most nincs hiány Lengyelországban, így hamarosan a teljes, szovjet időkből hátramaradt fegyverzet megújulhat. A szállítások jelentős része érkezik Dél-Koreából.