Ilics a kisebbik Miklert dicséri, de tisztában van a kapus korlátaival

A Telekom Veszprém edzőjének nincsen szerencséje a Szeged elleni kétfelvonásos párharcokkal; az előző szezonban hiába szerzett idegenben előnyt, végül hazai pályán veszítette el csapatával a bajnoki döntőt. Momir Ilicsnek jó megérzései vannak a Szeged elleni történelmi BL-párharc előtt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 22. 12:45
null
Veszprém 20230208 Kézilabda BL Bajnokok Ligája Telekom Veszprém Gog Foto: Szabó Miklós Nemzeti Sport Ilic Momir Fotó: Nemzeti Sport /Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Olyan párharc kezdődik szerdán, amilyen még soha nem fordult elő a magyar férfi klubkézilabdában. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában játszik egymással a Veszprém és a Szeged. Változtat ez bármit a meccs előtti mentális felkészülésben?
– Aligha. A Veszprém és a Szeged összecsapása minden létező fronton, a magyar bajnokságban és a kupában is kiemelt jelentőségű párharc. Gondolom, ezzel nem mondtam újat. Az viszont talán még engem is meglep, bár a másfél éve tartó felnőtt edzői karrieremben azért megkockáztatom, lesznek még ilyenek, hogy mennyire motiváltak a játékosaim.

– Ez más, mint korábban?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy a tét és a BL miatt jelentős a várakozás a mostani rangadó előtt. Talán a játékosok is ezért pörögnek maximális fordulatszámon, mert még sosem játszottak a Szegeddel a Bajnokok Ligájában. Idén ez is megadatik nekik.

– Mindenesetre unatkozni nem fognak: a BL után a bajnokságban, a kupában és minden bizonnyal a bajnoki döntőben is összefutnak. Egy ilyen rangadó előtt még a halottak is életre kelnek?
– Nem sportember az, aki ki akar hagyni egy ilyen rangadót.

– Na, de mi van, ha ki kell hagynia? Elsősorban a kézsérülést szenvedett Vlagyimir Cuparára gondolok, aztán áttérhetünk a szegediekre…
– Rendben, kezdjük Cuparával. Velünk lesz, fel fog szállni a csapatbuszra, és majd a meccs előtt döntjük el, hogy vállalni tudja-e a játékot.

– Ha netán nem, akkor már előre lehet izzítani a szenzációra szomjas orgánumokat. Még az is lehet, hogy mindkét kapuban lesz egy-egy Mikler…
– A Szegedében szinte biztosan. Roli helye megkérdőjelezhetetlen. Nálunk Rodrigo Corrales az első számú kapus, de nem megyünk a dolgok elébe, hogy mi lesz, ha Cupara mégsem vállalja a játékot. Mikler Krisztián már bizonyított kupameccsen és bajnoki találkozón is, de Szeged szintű csapat ellen még nem védett.

– Talán majd most… A két szegedi beálló, és Matej Gaber sérülés miatt sok meccset kihagyott. Számít a rangadón a játékukra?
– Bánhidi hihetetlen jó játékos, és nyilván nem szeretne kihagyni egy ilyen komoly rangadót. Gaberre szinte ugyanez elmondható. Nem mintha az ő posztjukon játszó Rosta Miklós ne tudná megoldani a rá bízott feladatokat. Ennek a hatásfokát tavaly nyáron a bajnoki döntőn, a négy másodperccel a vége előtt szerzett gólját, illetve annak a jelentőségét a saját bőrünkön tapasztaltuk.

Ilicsnek jó megérzései vannak      Fotó: Nemzeti Sport /Dömötör Csaba

– A legutóbbi bajnoki döntő nem éppen kedves emlék, különösen annak fényében, hogy az addigi Szeged elleni meccseken sikeres volt a Veszprémmel. Játékosként hat éven keresztül megkerülhetetlen volt a Szeged elleni rangadó. Van kedvenc élménye a Szegeddel kapcsolatban?
– Nehezet kérdez. Nem mintha kifejezetten öregnek érezném magam, de a 2013 és 2019 között Veszprémben töltött hat szezon élményeit nehéz rangsorolni. Ötször nyertem bajnokságot, és szintén ötször ünnepeltünk kupagyőzelmet a Veszprémmel, valamennyi kitörölhetetlen, kedves emlék. Idegenben, Szegeden is nyertünk. Igaz, ez már a bajnoki döntőn is sikerült, de a visszavágót legszívesebben elfelejteném.

– És az idei BL-csoportmeccseket? Négy meccsen, a GOG, a Magdeburg és a PSG ellen is vereséget szenvedtek, és csak a Porto ellen jött össze a győzelem. Van hiányérzete?
– Nyilván nem voltam elégedett, ugyanakkor látni kell, hogy a januári világbajnokság után nem csúcsformában tértek vissza a játékosok, és idő kell ahhoz, hogy újra formába lendüljenek. Örömmel veszem észre, hogy a játékosok motivációs szintje a régi, sőt, talán még soha nem volt ilyen magas, mint most. Napról napra javul a formájuk. Remélem, ebből valami nagyon szép fog kisülni a szezon vagy akár a Szeged elleni BL-párharc végén.

Borítókép: Ilics még nem látta olyan motiváltnak a játékosait, mint a Szeged elleni BL-rangadó előtt (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.