Josep Borrell: Nem vagyok optimista azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni Ukrajnában a nyáron

2023. május 31. 15:40

Zelenszkij szerint Kína megpróbál a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járni.

2023. május 31. 15:40
null

Ukrajna és Oroszország az orosz invázió negyedik napja óta béketárgyalásokat folytat. Fő célkitűzéseik a tűzszünet, az orosz csapatok kivonása a február 24-e után elfoglalt területekről és egy Ukrajna számára szóló biztonsági garanciamegállapodás aláírása – írta meg a Korrespondent.

„Kína megpróbál valahol »kívül«, a Nyugat és Oroszország között kötéltáncot járni. De mit tett Putyin? Nem ő jelentette be az atomfegyverek telepítését Fehéroroszországba egy héttel azután, hogy a Hszi Csin-ping elnökkel tartott találkozóján »a nukleáris fegyverek kinti telepítése ellen« emelt szót?” – jegyezte meg Volodimir Zelenszkij.

Látom a csapatok koncentrálódását mindkét oldalon, látom Oroszország egyértelmű szándékát, hogy megnyerje a háborút, Oroszország tárgyalásokba fog bocsátkozni, ha nem nyeri meg a háborút” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

***

Nyitókép: ATTA KENARE / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. május 31. 21:23
Semmi. Vagy nem lesz ellentámadás, vagy hamvába fog halni. A kérdés csak az, hogy ha ezt látja és tudja, akkor miért támogatja még mindig ezt a háborút? Miért nem tárgyal és a megegyezést keresi inkább?
Palatin
2023. május 31. 18:31
Zselenszkij, de egész Ukrajna is addig és annyit ér a Nyugatnak, ameddig és amennyi bajt tudnak ök okozni az oroszoknak. Az USA azért nem akar békét, mert akkor Ukrajna már nem szolgál amaerikai célokat, nekik csak egy olyan. Ukrajna ér valamit, amelyik az oroszok ellen háborút visel, amerikai célok érdekében. Az ukránok Európa számára a "rosszabbik" oroszok. Erre a tanulságra való rádöbbenés Nyugaton még várat magára. Az unió nagyon jól meglenne Ukrajna nélkül. Az USA-val szövetkezve az ukránok alá akarták ásni Oroszország biztonságát. De ök készek nemcsak testvérnépüket az oroszokat elárulni, hanem bárkit, még azokat is akik önzetlenül támogatták öket. Azok közé tartoznak, akikben nem lehet, nem szabad megbízni. A Nyugat nagyon jól tudja, Hogy Ukrajna nem az ö "kutyájuk kölyke", de hasznos idiótaként kihasználják. Európának alaposan meg fog gyülni a baja az ukránokkal, akár gyöznek akár veszítenek. Az természetesen "jó" a Nyugatnak, hogy Ukrajna szutyongatja az oroszokat. De ha ennek egyszer vége lesz, mit fog kezdeni Európa ezzel a bizony nem éppen kedves és aranyos országgal, néppel? Nyugaton az ellopott fegyverekkel ukrán maffiák fognak garázdálkodni, az Unióban,- ha felveszik öket -, örökös baj lesz velük a követelödzéseik miatt. Majd ök fogják megmondani, kit kell kirúgnia az unióból és kérik a fizetséget azért, mert "megmentették" Európát. Ha veszítenek, akkor meg állandóan koldulni fognak. Ha a lengyelekkel összefognak, akkora eröt fognak képviselni, mint Németország. Európa igazi lejtmenete majd a háború után fog igazán kiteljesedni. Amerika harapófogójában, olcsó orosz energiahordozók nélkül, ukrán követelésekkel, garázdaságokkal kell majd szembe nézni.
Palatin
2023. május 31. 18:30
Ez az amerikaiak háborúja. A Natóval kapcsolatban az amcsiknak az az elképzelése, hogy a Nyugat szállítja a fegyvereket, de mivel ök nem szeretnek meghalni, harcolni majd mi, a volt szovjet csatlósok fogunk, mert értünk nem kár. Ezért egészítették ki a Natót velünk. Mi másért? Nem kell nagy elemzönek lenni ahhoz, hogy az ember eligazodjon a világban. Mindig vannak ordító jelek, amik igazából mindent megmagyaráznak. Vegyük a Nato példáját. Azt hazudja az USA, hogy a Nato egy védelmi szövetség. Igen? És ki a potenciális ellenség? Az oroszok nem lehetnek, mert nem olyan hülyék, hogy egy sokkal erösebb katonai szervezetet megtámadjanak, de különben is az oroszok nem háborúzni akarnak, hanem kereskedni, ök is szeretnének jól élni. (Most hagyjuk az ulkrajnai háborút, az más tészta.) Ez a dolog müködött is addig, amig az amcsik meg nem jelentek Ukrajnában, és az ukránokat nem kezdték felfegyverezni stb. A Nato kb. 3-4-szer olyan erös mint az oroszok. Ekkora eröfölény nem a védekezéshez, hanem a támadáshoz kell. Tehát az amcsik a Nato szerepét az oroszok valamikori megtámadásban látják. Egyszer biztosan le akarnak számolni az oroszokkal, (és a kínaiakkal) mert különben nem tudják fenntartani a kényelmes elsö helyüket. És ök csak elsöként életképesek, mint egy szupersportoló, amelyik teljesen visszavonul, ha már nem lehet aranyérmes. Hogy nézhet ki egy ilyen támadás az oroszok ellen? A Nyugat tud gyártani szuper fegyvereket, de ök nem szeretnek meghalni. Az USA az utóbbi évtizedek minden, általuk indított háborúját azért vesztették el a fölényük ellenére, mert az amerikai katonák halála túlterhelte öket. Tehát a nyugati ember nem igen hajlandó maga harcolni, amit szívesen tesz az a szuperszónikus vadászgépekröl rakétákat lövöldözni. Az amerikaiak hátsó gondolatai szerint, erre majd a "kelet-európai bajtársaink" lesznek jók, biztos utálják az oroszokat, szívesen harcolnak majd ellenük. Ez forog a fejükben és ez Ukrajnában már müködik is. Tehát ök adnák a vasat, mi meg a vért. Ez a Nato-bajtársiasság alapja. Ne hagyjuk magunkat az amerikai érdekekért feláldozni. Nekünk Oroszország nem ellenségünk, nekik a riválisuk, akitöl a mi kárunkra meg akarnak szabadulni.
Esvány
2023. május 31. 18:28
Én viszont optimista vagyok: remélem, hogy mihamarabb eltűntök a balfenéken!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik