Jövő ősztől már nem az M4 Sporton láthatjuk a labdarúgó BL-meccseket

Az RTL Magyarországnak sikerült megszereznie az M4 Sport tévécsatornát működtető állami MTVA elől a labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzések úgynevezett A típusú, tehát legfontosabb közvetítési jogait 2024 őszétől – írta meg a Media1.hu. Az MTVA Sajtó- és Marketing Iroda közleménye ugyancsak ezt támasztja alá.

Magyar Nemzet
2023. 06. 02. 15:11
HAALAND, Erling
Manchester, 2023. május 17. Erling Haaland, a Manchester City játékosa (k) próbál gólt fejelni a labdarúgó Bajnokok Ligája elõdöntõjének Manchester City-Real Madrid visszavágó mérkõzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én. MTI/EPA/David Rawcliffe Fotó: David Rawcliffe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az már publikussá vált – a Media1.hu számolt be róla elsőként csütörtökön –, hogy a Sport TV-t (Sport 1, Sport 2) működtető AMC Networks meghosszabbította a Bajnokok Ligája közvetítésére vonatkozó szerződését az UEFA-val, és továbbra is a meccsek úgynevezett B típusú közvetítésének jogával rendelkezik. A Media1.hu arról is írt, hogy az A típusú, tehát legfontosabb meccseket a következő szezonban már nem az M4 Sporton láthatjuk, hanem az RTL-en. Bennfentes iparági szakértők becslései szerint az RTL Magyarországnak ez nagyjából évi 9-11 millió euróba, meccsenként lebontva hozzávetőlegesen 100 millió forint körüli költségbe is belekerülhet. A cikk hangsúlyozza, valószínűsíthető, hogy a médiavállalat a tavaly RTL+ néven indult fizetős streamingszolgáltatáson keresztül is közzétesz bizonyos BL-tartalmakat. A Media1.hu által megkérdezett szakértők szerint az RTL ezzel nagyon jelentős pénzügyi kockázatot vállal magára, és közel sem biztos az üzlet megtérülése.

Az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája délután arról tájékoztatott, hogy a közvetítési jogok elkerültek tőle.

– Az elmúlt közel tíz esztendőben a magyar közmédia minden magyar polgár számára ingyen, az ország teljes területén, a legnagyobb elérhetőséget nyújtva biztosította a legrangosabb európai kupasorozatot a csatornáin. Ezt az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető elvet eddig sosem írták felül kereskedelmi szempontok, azonban az ingyenes és mindenki számára elérhető szolgáltatás veszélybe került – áll a közleményben.

– A Bajnokok Ligája 2024–27. közvetítési díját olyan mértékben tornázta fel sajtóértesülések szerint az RTL, amely a magyar adófizetők forintjaiból felelősségteljesen gazdálkodó magyar közmédia számára már nem teszi lehetővé annak kifizetését. Ugyancsak sajtóértesülések szerint az RTL ajánlata azt jelentheti, hogy számára egy mérkőzés jogdíja 100 millió forintba fog kerülni, melyet tovább növelnek még a közvetítési költségek. Ha ez igaz, akkor ezt az összeget a magyarországi RTL minden bizonnyal a nézőktől fogja beszedni. A médiaelemzők szerint egyre csökkenő nézettségű RTL az elvesztett piaci pozícióját, nézettségi tendenciáit akarja ezzel javítani – tartalmazza a közlemény, amely arra is kitér, hogy a magyar válogatott összes mérkőzése továbbra is az M4 Sporton lesz látható.

Az RTL Magyarország egyelőre nem adott tájékoztatást a témában.

 

Díjazták az MTVA-t Emlékplakettel ismerte el a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Európa-liga-döntő közvetítéséért tett erőfeszítéseit az UEFA. A kitüntetést Papp Dániel, a közmédia vezérigazgatója és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója vette át a Sevilla FC – AS Roma összecsapás előtti estén rendezett gálavacsorán. Az Európai Labdarúgó-szövetség a plakettel az MTVA a legmagasabb szakmai és technológiai színvonalon megvalósított magyar sportközvetítések iránti elkötelezettségét is díjazta.

Borítókép: a Manchester City játékosa próbál gólt fejelni a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének Manchester City–Real Madrid visszavágó mérkőzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. május 17-én (Fotó: MTI/EPA/David Rawcliffe)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.