Az elmúlt hetekben elterjedt a közösségi médiában, hogy a légikikötőkben felejtett és nem keresett csomagokat a repterek, köztük a ferihegyi sem tudja tovább tárolni, ezért akár már 729 forintért túladna rajtuk. A Budapest Airport a Világgazdaság kérdésére elárulta, hogy ez egy olyan átverés, amellyel a csalók az internetezők bankkártyaadatait akarják megszerezni.

Lying,Luggage,At,An,Airport,As,An,Effect,Of,The
Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd kiárusításra: „ez egy átverés”.
Fotó: Shutterstock

A cég közölte, hogy nem egy elszigetelt esetről van szó, mivel hasonló posztok megjelentek más repterekkel kapcsolatban is. Arra kérik az utasokat, hogy fokozott figyelemmel járjanak el.

Hozzátették: a magyar közösségi médiában terjedő ilyen bejegyzéseket folyamatosan jelentenek az oldalak (például a Facebook) üzemeltetőinek. Korábban a reptér egy közleményt is kiadott, amelyben felhívta az ügyfelei figyelmét a közösségi médiában hamis profilokkal közzétett posztokra, adathalász üzenetekre, illetve kommentekre.

Innen lehet tudni, hogy a reptér nevével visszaélő csalásról van szó

  • A szöveg megfogalmazása a Budapest Airport vállalati kommunikációs hangnemétől idegen,
  • helyesírási hibákat, halmozott központozást tartalmaz (például sok felkiáltójel),
  • nyelvtani hibát, vagy a magyar nyelvtől idegen megfogalmazást tartalmaz,
  • a szövegben elhelyezett linkek struktúrája eltér az érintett szervezet hivatalos oldalától (például bud.hu helyett budairport.prize),
  • a szövegben a felhasználó bankkártyaadatait, esetleg jelszavát vagy más szenzitív adatát kérik. 
  • Kiemelték: a Budapest Airport soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kér ilyen adatokat.

A reptér azt is tudatta lapunkkal, hogy fokozott erőfeszítéseket tesznek a csalásokkal szemben. Külön illetékes kollégák foglalkoznak a csaló oldalak feltárásával, hogy minél gyorsabban fel tudjanak lépni ellenük.

Az elmúlt időszakban más repülőterek esetében is feltűntek hasonló portálok, ezért az utasoktól ezúton is fokozott elővigyázatosságot kérünk

– írta a Budapest Airport.

Mi történik a reptéren hátrahagyott csomagokkal?

A társaság elárulta, hogy a reptéren hátrahagyott és nem keresett csomagokat a földi kiszolgáló személyzet kezeli. A cél az, hogy ezeket a csomagokat minél előbb vissza lehessen juttatni a tulajdonosoknak.

Vigyázat, repteres átverés: poggyászárveréssel támadnak az adathalászok

Egy gyanús weboldalra és Facebook-bejegyzés bukkantak a Világgazdaság munkatársai, melyek valószínűleg adathalász oldalakra vezetnek. Arra kérjük olvasóinkat, hogy ne keressék fel a cikkben szereplő weboldalt és ne kattintsanak a Facebook-bejegyzésben szereplő linkre.