„Fel kell építeni egy harcolni képes, és harcolni tudó hadsereget”

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszterjelölt elmondta, hogy hazánknak képesnek kell lennie megvédeni magát.

Forrás: MTI2022. 05. 18. 12:58
null
20220518 budapest parlament honvedelmi miniszter jelolt meghallgatasa szaly bobrovinszky kristof havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy olyan évtizedben élünk, amikor a biztonsági kihívások állandó részei lesznek az életünknek – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, akit a Honvédelmi Minisztérium vezetésére kért fel Orbán Viktor miniszterelnök. Az egykori londoni nagykövetet szerdán hallgatta meg a parlament honvédelmi bizottsága. Mint ismert, minden új kormány megalakulása előtt meghallgatják a minisztereket a parlament olyan bizottságai, amik az adott miniszter felelősségi területével foglalkoznak.

A miniszterjelölt a NATO-ra kitérve elmondta, hogy a szervezetnek továbbra is egy védelmi funkciót kell ellátnia, és azt szeretné, hogy az is maradjon, és ne alakuljon agresszív támadó szövetséggé.

– Fel kell építeni egy harcolni képes és harcolni tudó hadsereget – húzta alá Szalay-Bobrovniczky. Hozzátette: 

a NATO akkor fog minket megvédeni, ha képesek vagyunk magunkat is védeni.

Emellett közölte, hogy miniszterként kiemelt célja lesz a a haderő-fejlesztési program folytatása, de fontosnak nevezte azt is, hogy növeljék a katonák létszámát, és megteremtsenek egy vonzó életpályamodellt. Emlékeztetett, hogy a NATO-előírás szerint a GDP 2 százalékát el kell érni.

– Magyarország április 3-án teljesen világosan és egyértelműen megmondta, hogy mi a béke pártján állunk, nem akarunk a háború részesévé válni 

– szólt az orosz–ukrán háborúról Szalay-Bobrovniczky, majd rögzítette, hogy a humanitárius tevékenységet folytatni kell.

– Fontosnak érzem a katonadiplomácia szerepét a jelenlegi világban – húzta alá a miniszterjelölt. Ezután Szalay-Bobrovniczky hangsúlyozta, hogy további biztonsági kihívásokra is figyelni kell, így a határvédelemre, a terrorizmus veszélyeire, valamint a kiberhadviselésre is. Végül a miniszterjelölt megjegyezte, hogy a tárca civil kontroll alá kerül, és minden eszközzel azon fog dolgozni, hogy a katonai és civil irányítás közti együttműködés harmonikus legyen.

„A háború mellett a többi biztonsági kihívás sem múlt el”

Az orosz-ukrán háború mellett a további biztonsági kihívások is megmaradtak emelte ki a honvédelmi miniszterjelölt szerdai meghallgatásán a Parlamentben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf délután az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt azt mondta: A Magyarország szomszédjában kialakult háborús konfliktus a következő években, akár évtizedben is jelen lehet.

Emellett viszont az illegális migrációs nyomás sem szűnt meg és a terrorizmus veszélye sem. A jelölt azt mondta: arra lehet számítani, hogy 

a látszólagos csend csak egyfajta újraszerveződés lehet.

Mindemellett újabb és újabb hadviselési módok jelennek meg. Ezért a jövőre nézve fontos feladatának nevezte, hogy ezen speciális szakemberek akik megvannak a honvédségen és Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálaton (KNBSZ) belül is megkapják a szükséges támogatást.

Kiemelte, 1999-ben, az első Orbán-kormány idején Magyarország belépett a NATO-ba, ami „megnyugtató és biztos pont”. 

A NATO viszont Magyarországgal a magyar honvédelmi képességgel és elszántsággal együtt jelent védelmet. Ezért legfontosabb feladatának tartja, hogy ennek a képességének a kiépítését tovább folytassa. Azon dolgozik majd, hogy évekkel ezelőtt elindult honvédelmi és haderőfejlesztési program megkezdett beszerzései lezáruljanak, s a honvédség katonai szakmai vezetésével meghatározzák a további fejlesztéseket.

A NATO mostani bővülése Magyarországot is erősíti jegyezte meg, hozzátéve: a magyar érdekek hatékony képviselete érdekében a katonadiplomáciára is nagy hangsúlyt fektet a jövőben.

A honvédelmi miniszterjelölt kormánypárti és ellenzéki képviselőktől is kapott kérdéseket, jellemzően arról, hogy az orosz-ukrán háborúra és a globálisan is romló biztonsági helyzetre tekintettel elegendőek-e a KNBSZ anyagi forrásai, rendelkezésre áll-e a szükséges szakemberállomány, továbbá a haderőfejlesztési programban a KNBSZ technológia korszerűsítése is megjelenik-e.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: A KNBSZ az egyik legprofesszionálisabb, legjobban kiképzett, legfelkészültebb titkosszolgálat, 

az egyik legfontosabb nemzeti kincsünk.

A KNBSZ finanszírozása kielégítő, személyi állománya biztosított, működését semmi nem veszélyezteti, főigazgatója Béres János felé „bizalma maximális” fűzte hozzá.

A bizottság KDNP-s tagjához, Simicskó Istvánhoz, korábbi honvédelmi miniszterhez szólva a jelölt azt is közölte: Folytatni fogja a politikus által elindított honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszteri kinevezését 4 kormánypárti igen szavazattal, 2 ellenzéki tartózkodás mellett támogatta a testület.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf a honvédelmi bizottság meghallgatásán (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.