Pénz- és tőkepiac

Orosz olajat szállító tankert fogott az amerikai parti őrség

Az amerikai hatóságok megállítottak egy Oroszországból Louisianába tartó tartályhajót, mely olajtermékeket szállított.

A daytonai tartályhajó a görög TMS Tankers Ltd. tulajdona, s a svájci székhelyű Vitol bérli. Június elején hajózott ki a Fekete-tengeren a Taman-félszigetről, egy orosz  kikötőből, fűtőolajjal és vákuumgázolajjal, s New Orleansban tervezték a kirakodást.
Az amerikai hatóságok határozott lépése azt jelzi, hogy a Biden-adminisztráció erőteljesen érvényesíti az orosz olajembargót, hasonlóan az Iránnal és Venezuelával szembeni szankciókhoz.

Orosz olajat szállító tankert fogott az amerikai parti őrség On board tanker tartályhajó
Fotó: Shutterstock

A Taman-félsziget terminálja orosz és kazah olajtermékeket is szállít. A fűtőolaj és a vákuumgázolaj esetében az ebből a terminálból szállított termékek mintegy 25 százaléka kazah, a fennmaradó rész pedig orosz. De a kazah olaj egyik népszerű típusa a háború előtt csak 10 százalék orosz olajat tartalmazott, ám azóta ez az arány jelentősen emelkedett – emlékeztet a Wall Street Journal.
Közben nagyban folyik a feldolgozott orosz eredetű olajtermékek indiai reexportja. Mert az amerikai hatóságok nem tették egyértelművé, hogy a kőolaj finomítása során nyert termékek, így a benzin vagy a dízel, az embargó hatálya alá esik-e? 
Tovább színezi a képet, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint felülvizsgálat alatt áll az orosz olajszállítmányok embargó alóli mentessége az árplafont bevezető vásárlók számára. Így az embargó nem az orosz olajat célozná, hanem az orosz olajbevételeket.

 

Egyesült Államok embargó Oroszország parti őrség
Kapcsolódó cikkek