„Európa más országaiban ilyen gyönyörűt nem lát az ember”

Sorra oszlatják el a tévhiteket és utasítják el a rosszindulatú kritikákat a Városliget látogatói, akik mondhatni kivétel nélkül elégedettek a Liget Budapest projekt keretében megvalósuló fejlesztésekkel. Véleményük szerint a korábbi elhanyagolt, igénytelen állapotához képest a Városliget európai viszonylatban is párját ritkítja, a fejlesztéseket pedig mindenképpen folytatni kell, mert Budapest és Magyarország is megérdemli azt.

2022. 08. 07. 6:45
null
20220523 Budapest A Liget Budapest projektnek köszönhetően világszínvonalú új otthont kapott a Néprajzi Múzeum. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne haragudjon, készítene rólam egy fotót? Olyan gyönyörű! Mintha lebegne az egész

– szólít meg egy barátságos hang a Magyar Zene Háza bejáratánál. Természetesen a hölgy kérésének azonnal eleget teszek, s örömmel nyugtázom, hogy hozzá hasonlóan mások is meg-megállnak, hogy közelebbről is megcsodálják és megörökítsék Sou Fujimoto japán sztárépítész mesterművét. A fotózkodó látogatók és járókelők mellett persze nagy sikere van az épülethez tartozó zenei játszótérnek is, ahol a gyerekek különböző hangokat, dallamokat és ritmusokat csalnak elő.

Élmény itt lenni

Néhány méterrel arrébb, a számos díjjal kitüntetett épülettel szemben két nyugdíjas korú nő üldögél az árnyékban. Mint kiderül, Edit és Marika már a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri a Városliget fejlődését, s nagyon elégedett az eredményekkel. – Ahhoz képest, hogy itt régen milyen körülmények voltak, most minden gyönyörű. A Városliget, s benne a Magyar Zene Háza egy csoda Budapest szívében. Nagy élmény itt lenni – hangsúlyozzák. Véleményük szerint 

igazán dicséretes, ahogy a tervezők a tájat és az intézményeket, illetve a tradicionalitást az innovációval harmóniába hozták. A növényvilág is bámulatosan gazdag, számos sportolási lehetőség van, és a játszótér is fantasztikus, ahol szinte mindig telt ház van 

– összegzik tapasztalataikat, s reményüket fejezik ki, hogy a további három elem, a baloldali városvezetés által vitatott új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház is megvalósulhat.

Nem szabad a múltban ragadni

Szintén a Liget-projekt folytatásában bízik Ádám és Anna is, akikkel az új Néprajzi Múzeumban beszélgetek. 

Lélekemelő ez az egész, amit itt látunk. Ezek formabontó épületek, ahol a múlt, a jelen és a jövő is elfér egymás mellett. Kifejezetten tetszik, hogy van egy egység a városon belül, ahol a kultúra és az építészet színességei is összpontosulnak. Ezeket a fejlesztéseket mindenképpen folytatni kell, mert Budapest és Magyarország is megérdemli 

– vélekedik Anna. Hozzá hasonlóan a budapesti születésű, de külföldön felnövő Ádám is megerősíti, hogy a tervezett fejlesztéseket folytatni kell, mert nem szabad leragadni a múltba. Mint mondja, a Magyar Zene Háza egy építészeti remekmű, és ehhez hasonló épületekben kellene a továbbiakban is gondolkodni. Elismerő szavakkal illeti továbbá az új Néprajzi Múzeumot és a Vajdahunyad várát is, ugyanakkor megjegyzi, hogy az új beruházások mellett érdemes lenne a Széchenyi gyógyfürdőre is figyelmet fordítani. Azokra a kritikára, miszerint a Városligetben zajló beruházások túl sokba kerültek, úgy reagálnak: a minőséget mindenhol meg kell fizetni. 

Luxusérzést ad

Az épület főlépcsője mellett, a negyven méter hosszan elhelyezkedő Kerámiatér mellett szólítom meg Blankát és Gabriellát is. A Kerámiatér egyébként ingyenesen, a kiállítások nyitvatartási idején túl is látogatható. Blanka, aki a kezdetektől szurkol a projektnek, a korábbi nyilatkozókhoz hasonlóan szintén megjegyzi, hogy a régebbi állapotokhoz képest a Városliget milyen minőségi fejlődésen ment keresztül. Kiemeli, nagyon imponáló, hogy nem csak ilyen tessék-lássék módon építkeztek, hanem azt tartották szem előtt, hogy minden épületnek stílusa és jellege legyen. Már az épületeket körbesétálni is megéri. Luxusérzést ad – állapítja meg.

László – akivel a száz évvel ezelőtti Budapest városmagját bemutató, 55 négyzetméteres városmaketteknél beszélgetek – szintén kiemeli: hatalmas a kontraszt a régi és a felújított Városliget között. 

A testvéremmel együtt mi itt nőttünk fel a kerületben, ezért pontosan emlékszem a régi Városligetre, ami elhanyagolt és igénytelen volt. A felújított park azonban már nyugati színvonalú, sőt még azt is megelőzi. Az új épületekről nem is beszélve. Európa más országaiban ilyen gyönyörűt nem lát az ember

– vélekedik László. Mint mondja, a Liget zsúfoltsága, túlterheltsége miatt is fölösleges aggódni. Szerinte kifejezetten kedvező, ha a kulturális intézmények egy helyen összpontosulnak, mert mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Testvére, Mihály szerint pedig az is tévhit, hogy a beruházások miatt csökkent a park zöldfelülete. A projekt befejezését illetően is bizakodó, úgy véli, hogy bár nehezen, de már a baloldalon is egyre jobban elismerik az eddigi eredményeket. 

Ezen a véleményen van Baán László, a Liget Budapest projekt miniszeri biztosa is, mondván, a beruházások folytatása kapcsán már nincs szó ellenzéki ellenállásról, gyakorlatilag már csak Karácsony Gergely az, aki időről időre napirenden tartja a témát. Véleménye szerint ez a fajta hozzáállás a főpolgármester részéről már csak egyfajta védekezési attitűd.

Borítókép: az Új Néprajzi Múzeum. Fotó: (Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.