Kudarcba fulladt baloldali tüntetések

Csupán mintegy tizede ment el az LMP tüntetésére azoknak, akik visszajelezték részvételüket a múlt hét végén. Nem ez az első alkalom, hogy sikertelenségbe fullad a baloldal valamelyik demonstrációja. Nincs olyan megoldásuk, amiről a társadalom többsége elhinné, hogy jobb lenne, mint a kormánypártoké, ezért nem kérnek a bukott ellenzékből – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

2022. 08. 15. 5:45
null

Csupán mintegy tizede ment el az LMP tüntetésére azoknak, akik visszajelezték részvételüket a múlt hét végén. Nem ez az első alkalom, hogy sikertelenségbe fullad a baloldal valamelyik demonstrációja. Nincs olyan megoldásuk, amiről a társadalom többsége elhinné, hogy jobb lenne, mint a kormánypártoké, ezért nem kérnek a bukott ellenzékből – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Továbbra sem tud alternatívát kínálni az ellenzék a társadalmat foglalkoztató kérdésekre – jelentette ki Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója lapunk kérdésére válaszolva. – Nincsen olyan megoldásuk, amiről a társadalom többsége elhinné, hogy jobb lenne, mint a kormánypártoké, ezért nem kérnek a bukott ellenzékből az érdeksérelmet elszenvedett csoportok – tette hozzá. Úgy vélekedett, 

az ellenzék továbbra is csak követi az eseményeket és nem alakítja. Megjegyezte: tömegvonzásuk hiányának a legfőbb oka, hogy nincs olyan alternatívájuk, ami hiteles volna vagy vonzóbb lenne a kormánypártokénál.

 Szerinte a baloldal javaslatai megalapozatlanok, mert nincsenek a költségvetésben ellentételezve vagy olyan indítványokat tettek, amelyeket Brüsszel nem enged. Az elemző erre példaként az áfacsökkentést vagy a nullaszázalékos áfára vonatkozó módosítási javaslatot említette. 

Kiszelly Zoltán azt is felidézte, hogy az ellenzék akkor is meggondolatlan magatartást tanúsított, amikor nemrég készültek a rendkívüli ülésnapra és a szocialista, valamint a jobbikos politikusok behozták az egymást közt ellentétet szülő uniós népszavazás kérdését. 

Hangsúlyozta: a társadalmi csoportok nem kérnek a bukott ellenzékből, mert csak rontanak a helyzeten, nem javítanak és továbbra is egymás rovására akarnak erősödni. Megjegyezte: most éppen Jakab Péter szeretne létrehozni egy pártot a Jobbik romjain, ami szintúgy nem növeli a vonzerejüket.

 A Momentum nemrég tartott sikertelen megmozdulását követő utólagos magyarázkodásukról szólva − miszerint a kormány direkt mostanra időzítette volna az intézkedéseit, hogy előre kifogják az ellenzék vitorlájából a szelet − az igazgató elmondta: az elhibázott uniós szankciók miatt kellett a kormány döntései éppen most aktuálisak. Az Európai Unió ugyanis gondolkodik újabb szankciókon és ezért kellett a kormánynak gyorsan meghozni a döntéseit, illetve reagálni a háborúból eredő energiaár-növekedésre és a háborús inflációra. A szakember mondandóját azzal zárta: ha a Szigetre megy ki 95 ezer ember, és nem a baloldal tüntetéseire, nem arról van szó, hogy az emberek csak nyaralni és szórakozni akarnak, hanem arról, hogy ennek a jelenlegi ellenzéknek nem hisznek. 

Az előzetesen várt ötvenezer helyett nagyjából ötezren vettek részt az LMP tüntetésén nemrégiben a Kossuth tér közelében. Történt ez annak ellenére, hogy olyan „nagyágyúk” szólaltak fel a gyűlésen, mint Ungár Péter, az LMP országgyűlési frakciójának a vezetője, Baranyi Krisztina, Ferencváros balos polgármestere vagy Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A résztvevők között nézőként megjelent az egykori LMP-s, nemrég még Párbeszéd-társelnök Karácsony Gergely főpolgármester is, aki furcsán, kirekesztő módon viselkedett a Hír TV tudósítójával. Kijelentette: a csatornának nem kíván nyilatkozni, miközben két kézzel a riporter vállára csapott. Fenyegetően hozzátette: aggódik a Hír TV-sek testi épségéért. Amikor a tudósító megpróbálta kideríteni, miért mondta ezt a városvezető, Karácsony így felelt: 

a keresztényi szeretet szólalt meg belőlem, de úgy látszik, hogy érdemes magamat ebben visszafognom. 

 

Nem lóg ki az LMP által szervezett demonstráció az elmúlt hetekben tapasztalt gyér érdeklődésre számot tartó megmozdulások sorából. Ezek közül talán 

a legemlékezetesebb a Momentum tüntetése volt, ahol a párt és a sajtó képviselőin, illetve néhány turistán kívül egyetlen egy érdeklődő sem volt.

 Kreatív megoldással próbálták elfedni a Facebook-eseményben tiltakozásként és tüntetésként meghirdetett tüntetés fiaskóját, amikor átminősítették sajtótájékoztatóvá a megmozdulást. Hajnal Miklós, a párt országgyűlési képviselője az évszakban találta meg a hiba forrását: a nyarat okolta a sikertelenségért. „Nem gondolom azt, hogy egy számháborút kell megnyernünk, azt gondolom, hogy az igazság mellett kell kiállnunk” – jelentette ki. Ez idő alatt a párt aktivistái táblákra írták fel üzeneteiket.

Borítókép: Baloldali tüntető ücsörög az egyik ellenzéki demonstráción Fotó: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.