Vona Gábor a hazánkat megfenyegető dnyiprói polgármesternek: Milyen jó lenne, ha nem ejtenénk több sebet egymáson!

2023. január 29. 10:07

A Második Reformkor Alapítvány vezetője szerint megengedhetetlen, hogy az ukrán politikus fenyegetőzik, miközben a magyarok az ide menekült honfitársaira vigyáznak és szeretettel befogadják őket.

2023. január 29. 10:07
null

Vona Gábor az Indexen írt nyílt levelet Dnyipro polgármesterének, Borisz Filatovnak, aki korábban megfenyegette Magyarországot. A Második Reformkor Alapítvány vezetője öt pontban válaszolt az ukrán politikusnak. Azt írta, „Országunk igyekszik az Ukrajnából érkező nem kevés menekültet befogadni és jól bánni velük, amíg vissza nem térhetnek a hazájukba. Én Budapesten élek, és nincs olyan pontja a városnak, ahol ne hallanám, hogy az önök nyelvén beszélnek az utcán nők, gyerekek, idősek. Szerencsére itt béke és nyugalom van, az ön honfitársai itt jó helyen és biztonságban vannak. Vigyázni fogunk rájuk”.

A Jobbik volt elnöke megérti, hogy az ukrán politikus dühös, indulatos és elkeseredett, mégis arra kéri, próbáljon meg uralkodni az érzelmein,

hanem egy egymilliós város polgármestere. Hatalmas felelőssége van!” – írja.

Vona azt állítja, Filatovnak joga és lehetősége van a magyar kormányról szóló kritikáját elmondani, de szerinte a magyar néppel kapcsolatos általánosításokra és vádaskodásokra semmi szükség. S megengedhetetlennek nevezte a fenyegetését („három nap alatt kisöprünk benneteket”) miközben a magyarok az ide menekült honfitársaira vigyáznak és szeretettel befogadják őket.

Az alapítványi vezető úgy fogalmaz, „nem tudjuk, mikor, de ez a háború is véget ér egyszer, és akkor majd mi, magyarok és önök, ukránok továbbra is itt fogunk élni egymás mellett. Milyen jó lenne, ha nem ejtenénk több sebet egymáson, ha jó szívvel tudnánk egymás felé fordulni!”

Majd kitér arra, hogy Kárpátalján sok honfitársunk él, akiket száz éve a történelem elszakította az anyaországtól. „Ők az életüket áldozzák Ukrajna szuverenitásáért, talán épp most is elesik egy, miközben ezeket a sorokat írom. Ugye, nem hiszi, hogy ezek a hősök, akik nekünk nemzet-, önnek honfitársai, ilyen hangnemet érdemelnek? Kérem, próbálja meg a magyarkérdést ebből a szempontból is végiggondolni! – írja, majd elismeri, hogy a magyarok is követtek el történelmi bűnöket épp az itt élő kisebbségekkel szemben.

De ha már megtette, hogy felhívta erre a figyelmet, arra kérem, támogassa minden erejével az Ukrajna területén élő magyar és más kisebbségek kulturális és közösségi jogainak biztosítását, védelmét és erősítését!” – fogalmaz Vona.

Nyitókép: Facebook

 

A dnyiprói polgármester nettó soviniszta szöveget nyomott le

„A dnyiproi polgármester nettó soviniszta szöveget nyomott le. Pont. Hiába emelik ki egyes orgánumok azt a végére biggyesztett magyarázkodást, hogy nem a magyarokkal van baja, hanem a hatalmon lévőkkel. Aligha Orbán mászott át az Urálon túlról. Eléggé valószínűtlen, hogy Orbán kapott megérdemelt büntetést Trianonban bestiális történelmi tetteiért.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
utálom Pestet
2023. január 30. 07:58
Meglepően diplomatikus szöveg. Kíváncsi vagyok, az ügynöki érzékével jól vette-e le, hogy kivel áll szemben, és hogy az ukrán polgármester hogy reagál majd rá (már ha elolvassa egyáltalán).
BAJA
2023. január 30. 00:54
Soros kilövési engedélye a magyarokra
zakar zoltán béla
2023. január 29. 21:44
Sumi Soma Spinoza gyémánt smirglije...
sheu
2023. január 29. 21:41
Elég megalázkodó a hangnem, ez már a cuki Vona hangja. A szokásos önváddal, hogy „Jogos, hogy ezt a szemünkre olvassa, és nekünk ebből tanulni kell." Majd pont egy ilyen féreg fog bármit is a szemünkre olvasni jogosan. Gondolkodj már Vona, ha van mivel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik