A tavaszias februári időjárás miatt idén korábban találkozhatunk az őshonos és a behurcolt kullancsfajokkal egyaránt – derül ki a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) Kullancsfigyelő programjának kedden ismertetett adataiból.

Crawling,Deer,Tick,On,Human,Hairy,Skin,Background.,Ixodes,Ricinus
Kullancs / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A 2021-ben indított közösségi program keretében

az elmúlt három év alatt 14 olyan Hyalomma-egyedet is sikerült begyűjteni, 

melyek többek között olyan betegségeket is képesek terjeszteni, mint az akár 30 százalékos halálozási aránnyal bíró krími-kongói vérzéses láz. Noha a kullancsok tőlünk délebbre őshonosak, a vándormadarak segítségével könnyen terjednek északabbra. 

További probléma, hogy a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb eséllyel maradnak életben és találnak megfelelő körülményeket a mi éghajlatunkon is. Az ugyanakkor jó hír, hogy a vándormadarak nem hordozzák a krími-kongói vérzéses láz vírusát, ezért viszonylag kicsi az esély arra, hogy fertőzött kullanccsal találkozzunk.

Close-up,,Tropical,Thick,Hyalomma,Tick,Held,Between,2,Fingers
Fotó: Shutterstock

A kérdéses kullancsokat mi is felismerhetjük, ugyanis különböznek a hazánkban ismert fajoktól. A Hyalommák nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál, sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk, lábaik pedig látványosan csíkosak, ami szabad szemmel is látható.

A HUN-REN ÖK kutatása a citizen science módszerével, azaz lakossági bejelentések alapján gyűjt adatokat a kullancsokról, a részvételről itt találhatunk további részleteket. A kutatási program kezdete óta már több száz lakossági bejelentés érkezett a Kullancsfigyelő csapatához, a talált kullancsok főként más hazai fajok egyedeiből kerültek ki.

A 14 Hyalomma egyikében sem találták meg szerencsére az említett krími-kongói vérzéses lát vírusát. Arra ugyanakkor fény derült, hogy 

ezeket döntő többségében nagy testű emlősökön találták, például lovon, szarvasmarhán, szamáron, 

ezért a programban kiemelten fontos a nagyállat-tartással foglalkozók elérése és tájékoztatása. Arra pedig különösen érdemes figyelni, ha ilyen kullancsot már a tavaszi hónapokban találunk, hiszen ez arra utal, hogy a kérdéses egyed nem a vándormadarak segítségével érkezett hazánkba, hanem itt telelt át, vagy épp itt kelt ki egy nőstény által rakott tojásból.

A HUN-REN ÖK továbbra is kéri a lakosságot, hogy a talált kullancspéldányokat alaposan figyeljék meg, és ha úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záró tégelyben, és jelezzék a kutatóknak.