Sajnos esélyünk sem volt a bírók és az olaszok ellen

A magyar férfivízilabda-válogatottnak nemcsak Olaszországgal, hanem a gyakran követhetetlenül dirigáló játékvezetőkkel is meg kellett volna küzdenie, ám igazán jó egyéni teljesítmény híján erre esélye sem volt. A 11-10-es vereség azt jelenti, hogy csakúgy, mint a szerbek, lemaradunk az elődöntőről a hazai rendezésű világbajnokságon.

2022. 06. 29. 22:05
VÁMOS Márton
Budapest, 2022. június 29. Vámos Márton (b) és az olasz Lorenzo Bruni a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornájának negyeddöntõjében játszott Magyarország - Olaszország mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 29-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téttel arányosan a hangulat is egyre fokozódik a Hajós Alfréd uszodában. Mi sem természetesebb, hogy minden jegy elkelt, s a drukkerek is sikerre éhesen gyülekeztek a magyar–olasz negyeddöntő előtt. A csapatok bemutatása tengerentúli show-t idézett, legfeljebb arrafelé a sminkes mindent elkövetett volna annak érdekében, hogy eltüntesse jobb szeme alól a monoklit... Másfelől persze a grúzok ellen szerzett harci sérülés tekintélyt kölcsönöz ebben a férfias sportágban. A lelátón helyet foglaló hírességek felsorolásába bátorság belekezdeni, hiszen a kimaradók joggal érezhetik magukat megbántva, de Schmidt Ádám sportállamtitkárt, Gyulay Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi, Schmitt Pált, a patinás szervezet örökös elnökét, Faragó Tamást, minden idők legjobbját, avagy a pólósok pólósát, valamint a vizes vb magyar sztárját, Milák Kristófot talán kiemelhetjük.

Jól kezdődött a meccs, rögtön az első támadásunkból Hárai Balázs svédcsavarral szerzett gólt. Ezután már csak 2-1-re, majd az első negyed végén 3-2-re vezettünk. Azután az olaszok már nemcsak egyenlítettek, hanem a vezetést is átvették. Nemcsak ezen ütköztünk meg, hanem a követhetetlen bíráskodáson is. Amióta világ a világ, ez mindig sarkalatos pontja volt a vízilabdának, de a legújabb játékvezetői felfogás teljességgel érthetetlen. Legalábbis a lelátóról a laikusoknak. De nem lennénk meglepődve, ha a szakembereknek is lennének kételyeik.

Az olaszok egyvalamiben kétségtelenül jobbak nálunk: sportdiplomáciában. Nem akarunk mindent erre kenni, de nagyjából azonos képességű csapatok csatáját a játékvezetők bizony könnyen eldönthetik.

Azt se hallgassuk el persze, hogy Vogel Soma sajnos nem fogott ki jó napot, az olaszok kapusa, De Lungo annál inkább, s náluk a mezőnyben is akadt egy nyerő ember, Di Fulvio, aki akcióból is szép gólokat dobott. A második negyed legvégén, lélektanilag fontos pillanatban éppen ő szerzett vezetést az olaszoknak 6-5-re.

Sajnos a folytatásban egyre jobban elhúztak a vendégek, a negyedik negyed elején Echenique találatával már három góllal, 9-6-re vezettek. A közönség egyre türelmetlenebbül és dühödtebben tüntetett, de mindhiába. Már 11-7 is volt oda, ami után ugyan feljöttünk egy gólra, de az egyenlítésért már nem támadhattunk, végül 11-10-re kaptunk ki.

Sajnos a férfiak nem követték a hölgyeket a legjobb négy közé, csak az ötödik helyért folytathatják. Az sem vigasz, hogy ugyanez a szerbek osztályrésze.

Vizes vb, férfivízilabda, negyeddöntők:

Olaszország–Magyarország 11-10
Görögország–Egyesült Államok 16-11
Horvátország–Szerbia 14-12
Spanyolország–Montenegró 7-6

Az elődöntő párosítása:
Olaszország–Görögország
Spanyolország–Horvátország

Borítókép: nyújtózkodik (Fotó: MTI/Ilyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.