Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt. Az új előírás a dél-afrikai elé gördít akadályt, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre.

Az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet, az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat, de abban az esetben is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak.

A narancslepkétől a spanyol érdekekig

Az szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Új előírás, hogy az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Ennek oka a hivatalos indoklás szerint, hogy a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét.

citrom
Fotó: Shutterstock

Az új iránymutatás közzététele és hatálybalépése között eltelt alig három hét nem bizonyult elegendőnek, hogy az EU második legnagyobb citrusimportját dél-afrikai termesztők eleget tudjanak tenni az uniós szigornak, alkalmazva a meglehetősen költséges növényvédelmi eljárást, amelynek hatékonysága is vitatott.

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (Citrus Growers Association – CGA) közleményében ráadásul azt állítja, a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt időzítette az EU az új szabályozást a déli féltekén most zajló narancsszezonra.

A dél-afrikai termelők diszkriminatívnak tartják a növényegészségügyi szigort, és arra figyelmeztetnek, több millió doboz déligyümölcsöt semmisíthetnek meg politikai döntés híján az európai hatóságok a minden eddiginél jobban fenyegető globális élelmiszerválság ellenére.

A WTO-hoz fordultak a gyümölcstermesztők

A CGA álláspontja szerint az EU szabályozása sérti a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ezért – az unióval folytatott egyeztetések kudarcát követően – a szövetség a  Világkereskedelmi Szervezethez (WTO) fordult.

citrom
Fotó: Shutterstock

Álláspontjuk szerint a nemzetközi egyezmények értelmében nem hozhatók olyan egészségügyi vagy műszaki korlátozások, amelyek akadályozzák a kereskedelmet anélkül, hogy tudományosan megalapozottak lennének. A termelői szervezet szerint az EU 140 ezer gazda megélhetését tette kockára.

Több millió karton gyümölcs rekedt a kikötőkben

Az új EU-s szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben. 

Ezek értéke 38,4 millió euró, csaknem 14,6 milliárd forintnak megfelelő összeg.  

A CGA szerint ezek a kiváló minőségű gyümölcsszállítmányok már aligha kerülnek a fogyasztók asztalára, a konténerekből kikerülve a megsemmisítés vár rájuk.