Álhírkampányt indított az Európai Parlament Magyarország ellen

A felelősök elszámoltatását követeli a Fidesz az uniós testület elnökétől.

Magyar Nemzet
2022. 10. 04. 14:23
ZELENSZKA, Olena; VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Strasbourg, 2022. szeptember 14. Az ukrán nemzeti színekbe öltözött Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) felszólal az Ukrajna helyzetével foglalkozó európai parlamenti ülésen Strasbourgban 2022. szeptember 14-én. Az ülésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka is részt vett. MTI/AP Fotó: Jean-Francois Badias

A felelősök elszámoltatását követeli a Fidesz az uniós testület elnökétől.

Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan, összehangolt lejárató akció kezdődött Magyarország ellen – derül ki a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményéből. Az elmúlt napokban az Európai Parlament (EP) közösségimédia-felületein Magyarországot hamis színben feltüntető tartalom jelent meg.

A Twitteren és a Facebookon is fellelhető kampány az EP Magyarországról szóló jelentésének legelfogultabb megállapításait jeleníti meg. Az Európai Parlament szeptember közepén 433 szavazattal, 123 ellenszavazat és 28 tartózkodás mellett fogadta el a Magyarországról szóló jogállamisági jelentést. Eszerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, az ország többé nem tekinthető teljes mértékben demokráciának.

Ugyanezeket a vádakat ismétli meg az EP a hivatalos kommunikációs csatornáin, például azt, hogy veszélyben van a véleménynyilvánítás szabadsága, s fennáll az uniós forrásokkal való visszaélés kockázata.

„Az Európai Parlament kommunikációs gyakorlatában eddig példátlan, összehangolt lejárató akciót a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében a leghatározottabban visszautasítjuk” – írta Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének címzett levelében Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke és Deutsch Tamás, a képviselőcsoport vezetője. A Fidesz EP-képviselői levelükben felszólítják Metsola elnököt, hogy vessen véget az álhírkampánynak és számoltassa el a felelősöket.

Az Európai Parlament angol, bolgár, horvát, cseh, finn, német, görög, holland, lengyel, portugál, szlovák és spanyol nyelvű közösségimédia-felületein megjelent tartalmak a szeptemberi plenáris ülésen elfogadott, Magyarországról szóló Delbos–Corfield-jelentés legelfogultabb megállapításait jelenítik meg azt a látszatot keltve, mintha az EP állásfoglalásában foglalt állítások tények lennének – írták. „Már az is az európai együttműködés aláásásaként értelmezhető, hogy az Európai Parlament baloldali többsége immár egy évtizede politikai bosszúhadjáratot folytat a magyar kormány ellen, az azonban végképp elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament adminisztrációja az egyik tagállammal szemben kiterjedt álhírkampányba kezdjen” – emelték ki a képviselők.

A Fidesz EP-képviselőcsoportja szerint az Európai Parlament célja a kampánnyal valójában nem a tájékoztatás, hanem a lejáratás és a nyomásgyakorlás, miközben az Európai Bizottság és a magyar kormány között konstruktív tárgyalások zajlanak a kondicionalitási eljárás mielőbbi lezárása érdekében, a magyar kormány pedig vállalásainak teljesítésén dolgozik.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az európai parlamenti ülésen, Strasbourgban 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.