Az oroszok megsemmisítették az ukrán keleti légiparancsnokság törzsét

2022. október 04. 19:31

Dnyipro délnyugati külvárosában az orosz légierő nagypontosságú csapása megsemmisítette az ukrán keleti légiparancsnokság törzsét - közölte kedden Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2022. október 04. 19:31
null

A tábornok szerint Harkiv megyében Dvurecsenna, Petropavlivka és Kupjanszk térségében az ukrán fegyveres erők 14. és 92. gépesített dandárja rakétacsapásokban száz katonát veszített, köztük külföldi „zsoldosokat”, valamint 16 haditechnikai eszközt.

Állítása szerint a donyecki régióban, Liman irányában, Torszke településnél az ukrán 66. gépesített dandár egységeire és két alakulatra mért hatalmas csapás több mint 120 embert ölt meg és 14 páncélozott járművet tett üzemképtelenné. A politikus szerint a keddi egy összehangolt légi és tüzérségi támadás volt.

A luhanszki régióban, Liszicsanszk irányában, Hrihorivkánál az ukrán 54. gépesített dandárt érő rakétacsapás mintegy 90 katonát, három harckocsit és hat páncélozott járművet semmisített meg. Zaporizzsja város közelében rakétacsapások érték az ukrán fegyveres erők 65. gépesített dandárjának lőszerraktárát, valamint a Motor Szics üzem repülőgép-javító műhelyeit.

– mondta a politikus, aki szerint délen, Krivij Rih és Andrijivka irányában - miközben az ukrán hadsereg több Herszon megyei település visszafoglalásáról számolt be - az orosz légierő csapásokat mért az ukrán 24. gépesített, a 17. páncélos és 128. hegyi rohamdandárra Bila Krinicja, Arhangelszke, Lubimivka és Zolota Balka községeknél, és ezekkel kilenc harckocsit, 12 gyalogsági harcjárművet, 20 járművet és mintegy 250 katonát semmisítettek meg.

Kirill Sztremouszov, Herszon megye Moszkva-barát közigazgatásának helyettes vezetője a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy a ukrán erőket a régió északi részén megállították, és egy részük

tűzzsákba került a Dnyeper-parti Dudcsani községnél.

Az orosz harcászati légierő gépei, a rakéta- és tüzérségi csapatok öt vezetésipontot, 157 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, valamint 43 tüzérségi egységet támadtak a hadijelentés szerint, megsemmisítve egyebek között öt lőszer-, rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, egy Buk-M1-es légvédelmi rakétarendszert és egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarját.

Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös és egy Szu-24-es repülőgépet, nyolc drónt, két Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint kilenc HIMARS- és Vilha-lövedéket. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 312 repülőgépet, 157 helikoptert, 2145 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5336 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 860 rakétasorozatvetőt, 3445 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6226 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

A RIA Novosztyi jelentése szerint a Herszon városhoz közeli antonivkai Dnyeper-hidat három HIMARS-találat érte, másik három rakétát sikerült lelőni. A hírügynökség orosz rendvédelmi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Herszon megyei Oleskinél lelőttek két ukrán diverzánst. A tűzharc helyszínén találtak két házilag előállított robbanószerkezetet.

A helyi hatóságok szerint a Donyecki Népköztársaságot este hatig több mint nyolcvan ukrán tüzérségi belövés érte. Enerhodarban, ahol a zaporizzsjai atomerőmű van, az ukrán erők a hőerőművet vették tűz alá. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke kedden vizsgálatot rendelt el a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatója, Igor Murasov és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közötti együttműködés ügyében. Korábban a Rosszija 24 hírtelevízió felvételt mutatott be arról, hogy Murasov elismerte a Kijevvel való együttműködését. A tévé képes beszámolója szerint az erőmű vezetőjét, aki a helyi hatóságok szerint zsarolás hatására működött együtt az SZBU-val, ukrán ellenőrzés alatt álló területre toloncolták ki.

(MTI)

Nyitókép: Yasuyoshi Chiba/AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miles1
2022. október 05. 22:44
Itt meg egy kisebb ukrán rajtaütés(?), vagy harcfelderítés(?) legalábbis egy tank, meg egy gyalogsági BMP fogy el a szerintem saját maguk által korábban lerakott aknákon... https://www.youtube.com/watch?v=9oXqakGTzz4
vajda
2022. október 05. 16:34
Közben Herszon körül is kezdik bekeríteni az oroszokat. Csak ott elég nehéz lesz majd rugalmas arcvonalkiegyenlítést előadni, mert a hátukban ott van a Dnyeper, híd meg már egy szál sincs... Se menekülés, se ellátmány...
békalepcse
2022. október 05. 10:55
Talán azt is vedd figyelembe, az egész fejlettnyugat veszett kutyaként támadt rájuk, teljesen jogtalanul proxi háborút viselve, amerika láncos kutyájaként. Azért nem nevezném gyengének, amikor harmad annyi katonai erővel elfoglalták ukrajna ötödét! Most kezdik komolyan venni ezt a belügyi tosztogatást. Remélem sikeresek lesznek és véget vetnek ennek a rémálomnak. Európa lakossága meg végre felébred és haza zavarja az amcsikat, akik valójában európa sírásói.
kova63
2022. október 05. 10:19
Ez egy újabb válságos helyzet, Putyin döntés előtt áll. Alapvetően az eddig bevetett eszközökkel és szabályok szerint Oroszországnak már nincs meg az a fölénye amivel Ukrajnával felvehetné a harcot. Kalscnyikov - kalacsnyikov ellen már Ukrajna van előnyben - több a bevethető katonája, mert az egész országot mozgósította talán egy-két százezer bevethető zsoldos meg önkéntes ellen. Igen, lehet(ett) az oroszoknak námi technikai / anyagi fölényük - de ezt kiegyenlítették az amerikaiak. Szóval innen nincs tovább - hosszútávon az amerikai hátországgal felmorzsolják az oroszokat szerintem. Esetleg megáll a dolog ott, ahol az oroszok a helyi lakosság támogatását élvezik - nem jelentéktelenek az ilyen területek sem. A kérdés gogy döntenek az oroszok. Megvárják amíg - esetleg évek alatt felmorzsolják őket, vagy döntő lépésre szánják el magukat... Az egyik lehetőség mozgósítás - sürgősen felduzzasztani a saját hadsereget, hogy hagyományos háborúbal legyőzzék Ukrajnát - ám ez nagy belső ellenállásba ütközik. Míg az oroszok túlnyomó többsége egyetért ennek a háborúnak a cáljával - a bőrét nem vinné vásárba érte - ennyit nem ér neki az a cél. A másik hogy valamilyen atomfegyvert vetnek be -korlátozottan/taktikai eszközként. Ezzel azonban megint átlépnek egy küszöböt és nagy kérdés mi lesz a reakció. Megvan egy 3. világháború kockázata, ha elég hülye a nyugat... Valószínű ezt a kockázatot meg a nyugatnak nem éri meg Ukrajna, de nem lehet tudni - tartok tőle hogy lélektanilag a hülye politikusok egyre inkább nekibátorodnak... túlbecsülik saját védelmi képességeiket és alábecsülik az ellenfelet Hiroshima meg már túl régen volt. Annak is van esélye hogy az első tényleges ütésváltás után a népek csavarnák ki a vezetőik kezéből az atomfegyvert... főleg ha az nem taktikai hanem egy hidrogén bomba ami 100 kilométeres körzetben pusztít - hamar eljön a józanodás és a békevágy. De nem tudom úgy érzem bármi lehetséges most... a nagyhatalmak harci eszköze a blöff is a mindenre elszántság mutatása... de emberből vannak érzelmeik vannak másokat is önmagukat is agymosták , bármikor bekattanhatnak. Lehet eljött az ideje egy Armageddonnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik