Az öntörvényű Novak Djokovics magára maradt

Az idei Grand Slam-győzelmek eloszlása árnyalja a férfiteniszben zajló generációváltást. A fiatalok előretörését jelzi a világranglista élére 19 évesen és 214 naposan megérkezett Carlos Alcaraz látványos berobbanása, és az sem elhanyagolható szempont, hogy már tizenkét, huszonöt évesnél fiatalabb játékos található a világranglista első húsz helyezettje között. Roger Federer megvalósult, Rafael Nadal a közeljövőben várható visszavonulása után Novak Djokovics maradt a nagy hármasból, aki még fel tudja venni a harcot a fiatalokkal.

2022. 11. 30. 7:40
DJOKOVIC, Novak
Tel-Aviv, 2022. október 2. Az elsõ helyen kiemelt szerb Novak Djokovic az orosz Roman Szafjullin elleni játszma közben a tel-avivi keménypályás férfi tenisztorna elõdöntõjében 2022. október 1-jén.-én. Djokovic 6:1, 7:6 (7-3) arányban gyõzött. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes 2016-ig visszamenni az időben. A hivatásos teniszezők szervezete (ATP) ekkor indította el a Next Gen (magyarul: Következő generáció) néven futó marketingkampányát, amellyel a huszonegy év alatt tehetséges férfi játékosokat igyekezett népszerűsíteni. Az ATP ekkor még nem tudta, hogy a Grand Slam-tornákat uraló és Novak Djokovics trió rivalizálása még évekig uralja a férfiteniszt. A 2017 és 2021 között megrendezett tizenkilenc Grand Slam-tornán tizenhétszer a nagy hármas valamelyik tagja győzött, csak Dominic Thiemnek és Danyiil Medvegyevnek jutott egy-egy trófea. 

2022-re változott a helyzet, bár a Grand Slam-győzelmek eloszlása mást sejtet. A sérüléseit kúrálgató Federerrel már nem lehetett számolni, az Australian Openen és a Roland Garroson Nadal, Wimbledonban Djokovics diadalmaskodott, csak a US Openen nyert egy „fiatal betolakodó”, a jelenlegi világranglista-vezető, Carlos Alcaraz. Az oltatlanságát továbbra is nyíltan vállaló Djokovics melbourne-i és New York-i indulása, esetleges győzelme akár árnyalhatta volna a képet, de nehéz nem észrevenni, hogy megfiatalodott a férfitenisz elitmezőnye. 

Tavaly év végén a legjobb húsz játékosból tíz volt 25 éves vagy annál fiatalabb, idén ez a szám már tizenkettő: az éllovas Carlos Alcaraz mellett Casper Ruud, Sztefanosz Cicipasz, Felix Auger-Aliassime, Andrej Rubljov, Taylor Fritz, Hubert Hurkacz, Alexander Zverev, Holger Rune, Jannik Sinner, Denis Shapovalov és Frances Tiafoe. A 2008-as US Open óta idén volt a legfiatalabb a legjobb négy mezőnye a New York-i versenyen: a 19 éves Alcaraz mellett a 23 éves Ruud és a 24 éves Tiafoe, valamint a 26 esztendős Karen Hacsanov jutott az elődöntőbe. A számok szintjén tulajdonképpen nem annyira jelentős az eltérés, ha azonban az ismeretlenségből előbukkant szereplőket vesszük alapul, hatalmas a különbség 2021 és 2022 között. 

Tavaly csak a szakavatottak ismerték, rögtön az új Nadal névvel címkézték fel Carlos Alcarazt, aki idén mindenkit lenyűgözött a teljesítményével. Ő az első, aki egyazon versenyen Nadalt és Djokovicsot is legyőzte salakpályán, és ő a valaha volt legfiatalabb világelső: 19 éves és 214 napos volt, amikor átvette a vezetést a rangsorban. 

Alcaraz magasra tette a lécet saját maga előtt, a New York-i trónfoglalása óta nem tudott versenyt nyerni. Jövőre kiderül, hogy képes-e kezelni a rá nehezedő nyomást vagy más irányt vesz a pályafutása.

Alcaraz ült fel a trónra. Fotó: Marco Bertorello

Kihívókból nem lesz hiány: amióta Toni Nadalt kérte fel edzőjének, a látványosan előrelépő kanadai Felix Auger-Aliassime lehet az első fekete teniszező Yannick Noah 1983-as Roland Garros-győzelme óta, aki Grand Slam-versenyt nyer. 

Rune is a feltörekvő fiatalok egyike. Fotó: Christophe Archambault

A norvég Holger Rune hat nappal idősebb Alcaraznál, a tehetsége a murciai csodagyerekhez mérhető. Szép karriert futott be az interneten a gyerekkori fotója, amikor szégyenlősen odaállt a példaképe, Novak Djokovics mellé, főleg azok után, hogy az év egyik utolsó versenyén legyőzte a szerbet. Zverev és Cicipasz már szinte öregnek számít a fiatalodó mezőnyben, kevés kivételtől eltekintve Grand Slam-tornákon a német és a görög sem tudott méltó ellenfele lenne a Federer, Nadal, Djokovics triónak. 

Nadal már nem a régi. Fotó: Christophe Archambault

 

Az ő szempontjukból kedvező fejlemény, hogy a hármas egy főre zsugorodott. Federer visszavonult, a talpával, a hátával, a hasfalával és a derekával küszködő, 22-szeres Grand Slam-győztes Nadal már megágyazott a karrierje végének, amikor Federer búcsúfellépése után megjegyezte, hogy hamarosan követi őt. Az is csoda, hogy harminchat évesen még bírja.  A harmincöt éves Novak Djokovics maradt az egyetlen, aki képes felvenni a harcot a fiatalokkal, a torinói ATP-vb-n (is) kiderült, hogy velük is állja a versenyt.

 A makacs szerbet ismerve addig nem nyugszik, amíg két újabb Grand Slam-trófeát nem biggyeszt oda a jelenlegi huszonegy győzelme mellé. Ha jövőre valóban pályára léphet Melbourne-ben és New Yorkban, és Wimbledonban megvédi a címét, akkor ő lehet minden idők legeredményesebb teniszezője. 
Sietnie kell, mert az idő nem neki dolgozik.

Borítókép: A 21-szeres Grand Slam-bajnok egyelőre állja a versenyt a fiatalokkal (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.