Orosz kőolaj nélkül maradt Szerbia

Életbe lépett az uniós embargó a tengeren érkező orosz kőolajra. A brüsszeli szankciók következtében mostantól Szerbia sem vehet orosz kőolajat az Adria vezetéken keresztül. A horvát kikötőből azonban jöhet máshonnan származó nyersanyag, persze drágábban. A szerb miniszterelnök szerint ez a szankció hatással lesz a szerb gazdaságra.

V4NA
2022. 12. 07. 6:05
null
SERBIA-RUSSIA-GAS-PIPELINE-GAZPROM Fotó: ANDREJ ISAKOVIC

Életbe lépett az uniós embargó a tengeren érkező orosz kőolajra. A brüsszeli szankciók következtében mostantól Szerbia sem vehet orosz kőolajat az Adria vezetéken keresztül. A horvát kikötőből azonban jöhet máshonnan származó nyersanyag, persze drágábban. A szerb miniszterelnök szerint ez a szankció hatással lesz a szerb gazdaságra.

Hétfő óta tilos orosz nyers kőolajat tengeri úton szállítani az Európai Unióba. Az uniós vezetők szerint az intézkedés célja, hogy Oroszország újabb jelentős bevételtől essen el.

A mostani döntéssel Szerbia is belekeveredett a szankciós politikába, a szankciók olyan országot is érintenek, amely a háború megkezdése óta igyekszik kimaradni a büntetőintézkedések politikájából. Szerbia földrajzi helyzete miatt került nehéz helyzetbe: mivel az országnak nincs tengeri kijárata, kénytelen más államon keresztül kőolajat szállítani. Az eddig használt Adria kőolajvezeték, vagyis a JANAF az uniós tag Horvátországon keresztül halad át, és mivel azon hétfő óta nem mehet keresztül orosz kőolaj, a szerbek ellátása is megszűnt.

Bár az orosz Gazprom tulajdonában lévő Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak vannak belföldi forrásai is, szükségleteinek háromnegyedét importból fedezi. A beszállítók között volt eddig Oroszország is, nagyjából 15 százalékos arányban. A mennyiség csak az elmúlt hónapokban ugrott meg jelentősen, amikor az orosz kőolaj lényegesen olcsóbb volt, mint a többi, így Szerbia inkább abból vásárolt.

December 5-e óta azonban Belgrád kénytelen ezt a mennyiséget más forrásokból biztosítani. Ez elsősorban a már meglévő partnerekkel, vagyis Iránnal, Kazah­sztánnal és Norvégiával való szerződések bővítését jelentheti.

Olcsó orosz kőolaj helyett drága alternatíva

A JANAF-vezeték ugyanis továbbra is él, nem orosz kőolaj ezentúl is érkezhet a horvátországi kikötőbe, majd onnan a szerbiai finomítókba.

Ami biztos: az olcsó orosz kőolaj csak drágább alternatívával helyettesíthető, így várhatóan rövid időn belül megemelkedik az üzemanyagok ára Szerbiában. Tomiszlav Micsovics, a Szerbiai Olajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára azt mondta, mivel az olajszállítmányokat az év végéig lekötötték, nagyobb árrobbanásra feb­ruár 5-től kell számítani, amikortól a kőolajszármazékokra is embargó lép életbe. Ez ugyanis hiányhoz vezethet a piacon.

Mindez a gazdaság egészére kihat, és újabb drágulási hullámmal fenyeget. Holott az éves infláció már októberben is 15 százalék volt Szerbiában.

Ana Brnabics szerb kormányfő kijelentette, stabil az ország energetikai ellátása, de az orosz kőolajra vonatkozó uniós szankciók minden bizonnyal hatással lesznek a gazdaságra. A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy egyes uniós országok továbbra is hozzájuthatnak az orosz kőolajhoz, Szerbiának pedig az a feladata, hogy a jövőben is folytassa a küzdelmet azért, hogy csatlakozhasson a mentességet élvező államokhoz. Szerbiával kapcsolatban politikai döntésről van szó – tette hozzá Ana Brnabics.

Borítókép: a Déli Áramlat vezetéke Szerbiában (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.