Orosz védelmi tárca: Felrobbantották a Togliatti–Odessza ammóniavezetéket

2023. június 07. 16:37

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint terrorcselekmény történt, amelyet ukrán diverzánsok követtek el a Harkiv megyei Maszljutivka település közelében.

2023. június 07. 16:37
null

Felrobbantották a Togliatti-Odessza ammóniavezetéket Ukrajnában, az incidensnek polgári sebesültjei vannak – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán. A tábornok szerint terrorcselekmény történt, amelyet ukrán diverzánsok követtek el a Harkiv megyei Maszljutivka település közelében. Közölte, hogy a sebesültek, akik között nincsenek orosz katonák, orvosi ellátásban részesültek. A beszámoló szerint az ammónia maradványait a vezeték sérült szakaszain keresztül elvezetik ukrán területről. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

a vezeték helyreállítása egy-három hónapig is eltarthat,

amennyiben a helyszín megközelíthető lesz. Mint mondta, a támadással kiiktatták az egyik szivattyútelepet; a blokkolószelepek működésbe léptek ugyan, de mégis szivárgás történt. A szóvivő hangsúlyozta, hogy Oroszország mindent meg fog tenni az incidens kivizsgálása érdekében. Azt állította, hogy Kijev az egyetlen fél, amely nem érdekelt a csővezeték működésének helyreállításában. A Togliatti-Odessza csővezeték újbóli megnyitásának kérdése kulcsfontosságú az ukrán gabonának, valamint az orosz élelmiszernek és műtrágyának a fekete-tengeri kikötőkből való exportjáról megkötött megállapodás meghosszabbítása szempontjából. Moszkva kifogásolja, hogy az alkunak az orosz termékekre vonatkozó része nem teljesül. 

A megsérült, 2470 kilométeres ammóniavezeték a leghosszabb ilyen létesítmény a világon. A cső az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, tavaly február óta nem üzemel. A napi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov azt is elmondta, hogy az ukrán hadsereg a donyecki régió déli részén elszenvedett kudarcot követően Donyeck körzetében, Artyomovszknál (ukrán nevén Bahmutnál) próbálkozott meg az orosz védelem áttörésével, de nyolc támadási kísérlete itt sem járt eredménnyel. Azt mondta, hogy a térségben

415 ukrán katona halt meg, a megsemmisített haditechnikai eszközök között pedig két harckocsit és kilenc páncélozott harcjárművet

is megemlített. 

Beszámolója szerint az orosz erők a donyecki régió déli részén három támadási kísérletet vertek vissza, megölve több mint 190 ukrán katonát és megsemmisítve egyebek között 8 harckocsit és 20 páncélozott harcjárművet. Konasenkov az ukránok összesített egynapi harctéri veszteségét csaknem nyolcszáz főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között megemlített egy Szu-27-es és egy MiG-29-es repülőgépet, két vezetési- és megfigyelőpontot, továbbá egy lőszer- és két üzemanyagraktárt.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: ANATOLII SIRYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 07. 23:09
"Orosz védelmi tárca: Felrobbantották a Togliatti–Odessza ammóniavezetéket" Na vazzeg!! eddig is szarszag jött a Szovjetunió felől Putyin miatt, akkor ezután még erősebb lesz a picsába! Persze az orosznak mindegy milyen gáz, földgáz vagy ammóniagáz - mindet felrobbantja, aztán másra keni, mert ilyen aljas tetű banda!!
Bögre
2023. június 07. 22:31
salamonhihi "és a saját lakosságukat is sújtja," De hát a zongorista egész működése arról szól, hogyan tud minnél több embert elüldözni az országból.
Bögre
2023. június 07. 22:27
Gregory B. Becher, a Marylandi Egyetem mérnökprofesszora és a Nemzeti Mérnökakadémia tagja hogyan vélekedik az Északi Áramlatról, annak tükrében, hogy az elnöke élő adásban fenyegetőzött az elpuszításával?
Bögre
2023. június 07. 22:24
https://twitter.com/TuckerCarlson
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik