idezojelek

Mandátumbitorló

Az a helyzet, hogy a pártjából kiebrudalt Jakab még véletlenül sem tartja erkölcsi kötelességének, hogy visszaadja mandátumát.

Cikk kép: undefined
2022. 08. 15. 6:00

„Aki a Szent Koronára tett esküt nem tartja be, az a választóknak tett ígéretét sem fogja betartani, tehát hiteltelen politikus.”
Kitaláljuk-e, kinek a gondolatával kezdtük mai vezércikkünket? Hogy jobbikos az illető, mondani is felesleges, hiszen köztudomású, hogy a szokásos parlamenti eskün túl ők még egy külön bejáratú becsületrendezvényt is tartanak a Szent Korona előtt. Segítek picit: nem Novák, nem Dúró, nem a mostani Mi Hazánk képviselői eresztették el a fenti mondatot. Hanem maga Jakab Péter, 2018-ban, amikor a Jobbikból kivált képviselőtársaira oly könnyedén ráhúzta a vizes lepedőt a nyilvánosság előtt.

Most viszont az a helyzet, hogy a pártjából kiebrudalt Jakab még véletlenül sem tartja erkölcsi kötelességének, hogy visszaadja mandátumát. Amit három esztendeje olyan merész képzettársítással másokra hárított, annak tökéletesen silány alanyává szegődött. Most nincs Szent Korona, nincsenek jobbikos szavazók, nincs becsület, nincs adott szó. Most csak a jó kis fizetés van.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatnánk persze, hogy a Mi Hazánk mai képviselői közül sem adogatták vissza a mandátumot jobbikos utódaiknak, de hát a sztori lényege mégis csak az, hogy őket abból a pártból a jakabi gépezet nemes egyszerűséggel eltávolította. Ők már akkor tudták, hogy új pártba tömörülnek, és megméretik magukat a soron következő választáson. Számításuk bevált, simán bejutottak az országgyűlésbe. Jakab azonban nem politikai áldozat, ő ennek a pártnak az elnöki székéből bucskázott alá a Szent Korona nélküli kenyérharcok világába. És mint a Jobbik alászállásáért leginkább felelős politikai szédelgő, simán marad az Országgyűlésben, ahelyett, hogy végleg eltakarodna a magyar közéletből. Eltakarodna a beteges hazugságaival, a prolihergelő baromságaival, a krumplis hadonászásaival, pökhendi, lekezelő stílusával.

Csakhogy Jakab – mint láttuk – marad. És vár. Várja a csodát, várja a személye iránti igényeket néhány hozzá hasonló szerencselovaggal, akik mindenütt jártak már, csak a Szent Korona színe előtt nem. Lehet ugyan, hogy ott álldogáltak, szenvelegtek, de hogy sem a magyar történelmi emlékezethez, sem az állameszméhez, sem a nemzet sorsához nem fűzi semmi őket a piszkos anyagiakon kívül, ma már ténykérdés.

A mandátumtolvajlás nemcsak azért gyomorforgató, mert ezek az emberek eszköznek tekintik a politikát, s mert a zsebük és a bankbetétük a napi valóság, hanem azért is, mert arcba köpik a saját választóikat. Akikből persze egyre kevesebb mutatkozik. Merthogy – rögzítsük – Jakab a szégyenletes negyedik helyen végzett az ellenzéki kormányfőjelöltek vitájában, a Jobbik pedig húszszázalékos pártból mára a parlamenti küszöb alá zuhant.

Mondjunk egyetlen indokot, miért ne nevezzük ezt az embert nemcsak alkalmatlannak, de hazugnak is, amiért maradék híveit tovább szédíti annak reményében, hogy félig megtelhet a buksza hónapról hónapra!

Az igazság az, hogy Jakab Péterre sem politikai, sem piaci igény nem mutatkozik. Már társai sem kérnek belőle, kitessékelték rövid mandátumú elnöki pozíciójából. Ugyanakkor a Jakab-sztori erős figyelmeztetés a hazai ellenzéknek: amíg Gyurcsányok, Jakabok, meg a szikrázóan tehetséges Fekete-Győrök és Karácsonyok izegnek-mozognak továbbra is, nem beszélve a politikailag minden szinten agyonzúzott Márki-Zayról, addig nem lesz változás. Addig a Fidesz köszöni, így pont jó lesz minden. Vonulgattak egy kicsit a belvárosban a mákonyos fiatalok, de mit tesz Isten: egy órán belül ugyanazok a figurák osztották az észt a színpadról, akiktől meg kellene szabadulnia az ellenzéki oldalnak, ha bármihez akarnak kezdeni a közeljövőben.

Nincs orvosság, barátaim. Mandátumtolvajokkal pláne nem lesz itt változás.

Borítókép: Jakab Péter nagy bajban van… (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.