Közélet

Lefoglalták Ukrajna egyik legszebb nője, Okszana Mercsenko vagyonát

A Moszkva-párti ukrán politikus, Viktor Medvedcsuk feleségének a maradék vagyonára is lecsapott egy ukrán bíróság. Okszana Mercsenkótól, akinek már február végén lefoglalták 5,6 milliárd hrivnya értékű vagyonát, most a maradék, offshore cégekben elrejtett pénzét is elvették.

Az ukrán bíróság lefoglalta Okszana Mercsenko maradék, eddig rejtegetett vagyonát is. Viktor Medvedcsuk Moszkva-párti ukrán politikus feleségének 440 milli hrivnya értékben voltak részvényei a zaporizzsjai Dnyiprospetstal Kuzim elektrometallurgiai üzemben. Mercsenko a vállalatban lévő 6,8 százalékos részesedését offshore cégeken keresztül birtokolta.

Fotó: 112 Украина

Az idén februárban az ukrán vezetés már lecsapott Okszana Mercsenko nagyjából 5,6 milliárd hrivnyás vagyonára. 

Az ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) jelentése szerint Mercsenko, akinek a férjét 2022 tavaszán tartóztatták le, amiért Oroszország pártján állt a háborúban, azzal gyanúsítják, hogy a vagyonából az orosz megszállókat támogatta – írta meg az Unia.net.

Az SBU azt is közölte, hogy a Dnyiprospetstal egy stratégiai jelentőségű vállalat Ukrajnában, ami nagyjából ezerféle acél- és fémáru gyártásával foglalkozik.

Most bárki megveheti az oroszbarát oligarcha jachtját

Viktor Medvedcsuk Moszkva-párti ukrán politikust is utolérték a nyugati szankciók. Jachtját lefoglalták, és hamarosan elárverezik.

A bírósági döntés alapját az ukrán büntetőtörvénykönyv 110. paragrafusának, 2. cikkének 3. része adja, ami bünteti az alkotmányos rendszer erőszakos megváltoztatása vagy megdöntése, illetve az államhatalom megragadása, Ukrajna területének vagy államhatárának megváltoztatása céljából elkövetett cselekmények finanszírozását.

Kicsoda Okszana Mercsenko?

A 49 éves Okszana Mercsenko Kijevben született. 1992-ben kezdett el televíziós műsorvezetőkét dolgozni, majd 2000-ben megalapította saját televíziós csatornáját, az OmegaTV-t. Később az Ukraine Got Talent és az X Factor műsorvezetője volt. 2011-ben a legszebb ukrán nőnek választották.

 

Okszana Mercseko lefoglalás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek