Közélet

Egyetlen városra összpontosul most a háború Kelet-Ukrajnában

Szeverodonyeck lehet a kulcsa az orosz előrenyomulásnak, ezért napok óta intenzíven ostromolják a nagyvárost.

Szeverodonyeck lehet az orosz-ukrán háború következő kulcsfontosságú városa. A Luhanszk közeli nagyváros az ukrán hadsereg jelenleg legkeletibb védőbástyája, az oroszok régóta próbálják elfoglalni, de főleg az utóbbi napokban erősödtek meg a támadások. Hétfőn folyamatosan tűz alatt tartották a várost, amelynek védői még kitartanak – írja a Guardian című brit lap. 

Több tucat halálos áldozata lehet egy iskolaépületét ért orosz légicsapásnak

A szombat délutáni támadás után eddig két holttestet találtak, de körülbelül 60-an rekedtek a romok alatt.

Ukrán jelentések szerint vasárnap például 17 alkalommal próbáltak betörni az oroszok, de eddig még minden próbálkozást sikerrel visszavertek a védők. Azt, hogy meddig tudnak ellenállni, egyelőre nem tudni. Moszkva ugyanis egyre nagyobb erőket von össze a térségben, mert Szeverodonyeck kulcsfontosságú az előrenyomulásukban. Ha sikerülne elfoglalni, akkor elkezdődhetne a Donbaszban harcoló ukrán erők teljes bekerítése. 

Fotó: AFP

Amerikai szakértők szerint Oroszország eredetileg úgy tervezte, hogy Donyeck városától Iziumig sikerül egy folyosót létrehozni, ezzel elvágva az ukránokat az utánpótálástól, de erről feltehetően letettek az elmúlt hetekben. Most tehát egyenként foglalnák el a városokat, de egyelőre ebben sem jártak sikerrel az orosz erők, rengeteg egységet vesztettek, többet közülük a folyókon való átkeléskor semmisítettek meg az ukránok. 

Az inváziós haderő harmadát már elveszthette Oroszország

A britek szerint nem valószínű, hogy fel tud gyorsulni az orosz offenzíva Donbaszban.

Szeverodonyeck lehet tehát a háború új színtere, de közben még Mariupol kikötővárosát sem tudták elfoglalni teljesen az oroszok. Az Azovsztal acélmű védői hetek óta kitartanak. 

 

 

háború Ukrajna Oroszország Donbasz
Kapcsolódó cikkek