idezojelek

Újabb támadás indult Orbánék ellen

Eddig és ne tovább!

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy Félix nagyon szeret utazni. Többször repült már a Ryanair gépeivel is. Tulajdonképpen nem volt rossz tapasztalata, azt kapta, amit várt egy fapados légitársaságtól. Ahogy visszaemlékszik, mindig tele voltak a gépek, amelyekkel utazott. Tehát joggal feltételezte és feltételezi most is azt, hogy bizony nagyon jól keresnek a légitársaságok. Természetesen a Covid-időszakot ebből le kell számítanunk, hiszen akkor sajnos nem lehetett utazni. Azonban amióta ismét elindult a turizmus, itt a nyár, tolonganak az utasok a repülőjegyekért. Ennek ellenére az emberek egyre jobban érzik a mindennapjaikban a háború okozta infláció negatív hatását. Nyugaton a politikusok a háború és a tavaly ősz óta tartó energiaár-robbanás okozta infláció költségeit az állampolgárokra akarják áthárítani. Magyarország kormánya más utat választott. Hiszen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megőrzi az elmúlt 12 évben elért gazdasági eredményeket, így a magas foglalkoztatottságot, a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékét és a családtámogatásokat. Ennek érdekében úgy döntött, hogy különadót vet ki azokra a multinacionális cégekre, amelyek extraprofitot realizálnak. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez nyilván fáj az érintett nagyvállalatoknak, de jogos igény és elvárás, hogy ebben a nehéz helyzetben ők is vegyék ki a részüket a terhekből. Van olyan cég, amelyik ezt nem tartja jogosnak, jelesül az ír székhelyű Ryanair, amelynek a vezetője Michael O’Leary valóságos hadjáratot indított a magyar kormány ellen a különadó miatt és természetesen egyből az utasokra hárította a különadót. A cég közölte az utasaival, hogy egy bizonyos időpontig visszaléphetnek a vásárlástól, ez esetben nem vonják le a bankszámláikról a repülőtársaság által „légiforgalmi adónak” elnevezett többletdíjat. Amennyiben viszont a jegyvásárlók nem jelzik az elállási szándékukat, a fapados cég érvényesíti az önkényes áremelést. 

Természetesen ez tűrhetetlen és felháborító, a magyar kormány lépett is

Magyarország kormánya elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ezáltal újabb extraprofit beszedését célozva – közölte az Igazságügyi Minisztérium. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását. 

Michael O’Leary, a társaság vezetője a baloldali sajtóban megjelent újabb sértegetésekkel és a magyar családoknak címzett, arcátlan felhívással állt elő, amelynek különösen az alábbi pontja meglepő:

 „Miért vetnek ki »többletnyereség« adót az olyan veszteséges légitársaságokra, mint a Ryanair és a Wizz Air, amelyek rekordveszteségről számolnak be a Covid-helyzet, valamint az ukrán invázió miatt?”

 Valaki elmondhatná a nagyszájú O’Learynek, hogy csak az extraprofit adózik extraadóval. Tehát ha veszteséges lenne a Ryanair, akkor eleve nem érintené őket a különadó. De mivel a társaság vezetője teljesen kikészült, egészen Brüsszelig rohant panaszkodni, és egészen meghökkentő, személyeskedésig fajuló mondatokat mondott a kormány több tagjáról, egészen bizonyos, hogy szó sincs itt veszteségről, sőt! 

Az Alapjogokért Központ úgy fogalmazott: onnan lehet biztosra venni, hogy az extraprofit-különadó kivetésével jó úton jár a kormányzat, hogy a baloldali pártok egyből a védelmükbe vették a többletbevételhez jutott nagy multinacionális cégeket. A Párbeszéd például a közösségi oldalán szavazást indított arról, hogy a magyar kormány és a Ryanair légitársaság vitájában kinek van igaza. 

„Most, hogy már fényes tekintetű Deutsch Tamás is megszólalt a témában, muszáj feltennünk a kérdést! Kinek szurkolsz a csatában?” – olvasható a posztjukban. 

Szerencse, hogy volt egy józanul gondolkodó is a baloldalon, hiszen Ungár Péter kemény hangú riposztban reagált a Párbeszéd arcátlanságára: 

„Szerintem egy zöldpárt nem igazán szurkolhat egy szennyező nagyvállalatnak. A jogos kormánykritika nem szerencsés, ha nagyvállalatok simogatásába fordul át. Önmagában az, hogy a Ryanair adóterhe nő, nem lenne probléma.” 

– Azok a baloldali pártok, amelyek a multinacionális cégek mellé álltak ebben az ügyben a magyar emberek helyett, nagyon rossz lóra tettek, hiszen a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a magyar választók túlnyomó többsége, hetven százaléka egyetért az extraprofit-különadó kivetésével. A fényes tekintetű O’Leary úrnak pedig azt üzenjük, amit a Columbo 1978-as Összeesküvők című epizódjának iszákos ír rosszfiúja, Joe Devlin mond, amikor gyűrűjével megkarcolja a Full’s Irish Dew márkájú whiskey üvegét: Eddig és ne tovább!

Mert egészen biztos, hogy pórul fog járni, hiszen a végső ítéletet a magyar utazóközönség fogja kimondani, és ők nagyon rosszul tűrik, ha palira akarják őket venni – gondolta magában Felhévizy, és nagyon gyorsan törölte a szeptemberre szóló foglalását a Ryanair weboldalán.

Borítókép: A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary az új adó miatt sértegette a kormányt (Fotó: Stephanie Lecocq) 

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.