Felvonulnak a leszbikusok

Budapesten rendezik meg az Európai leszbikuskonferenciát, majd együtt is vonulnak az Erzsébet tértől a Fővám térig szombaton.

Munkatársunktól
2022. 09. 29. 5:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bécs és Kijev után szeptember 29. és október 1. között Budapesten rendezik meg az Európai leszbikuskonferenciát (European Lesbian Conference), ennek kiegészítő eseményeként leszbikusfelvonulást is tartanak a fővárosban, hogy a szexuális kisebbség jogaiért emeljenek szót. 

A Labrisz Leszbikus Egyesület közreműködésével megszervezendő szombati, nyíltan politikai felhangú eseményen – amelynek útvonala az Erzsébet tér–Deák Ferenc tér–Károly körút–Astoria–Múzeum körút–Kálvin tér–Vámház körút–Fővám tér lesz – részt vesz Malin Björk baloldali európai parlamenti képviselő is, aki munkája során már több alkalommal lépett fel hazánkkal szemben, bírálva, hogy Magyarország nem hajlandó tömegesen migránsokat betelepíteni területére. 

Egy 2019-es botránya révén Malin Björk neve egyébként sokaknak ismert lehet, ugyanis ő volt az, aki az Európai Parlamenttől kapott pénzügyi keretének egy részét a balos frakció logójával ellátott, több mint százötven darab háromdimenziós, műanyag klitoriszra költötte.

A vállaltan leszbikus politikus tavaly, az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottságának (LIBE) tagjaként már járt Magyarországon, több napot töltött itt az új Sargentiniként emlegetett, hazánkról jelentést készítő Gwendoline Delbos-Corfielddal együtt. 

Két héttel ezelőtti, Magyarországgal kapcsolatos felszólalásában, amikor az Euró­pai Parlamentben a francia zöldpárti EP-képviselő által készített jelentésről vitáztak, Malin Björk azt hangoztatta, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége, a média, az alapvető jogok, a nők jogai, a menekültek jogai és az LMBTQ-jogok tekintetében is „minden rossz irányba halad”, sőt már „az abortusz joga is támadás alatt áll”. 

A svéd politikus továbbá azt nehezményezte, hogy a testület vezetői nem tesznek eleget a magyar demokráciáért. Ő viszont megígérte, hogy ki fog állni mindenki mellett, aki a demokráciáért harcol Magyarországon, azt azonban elvárja, hogy az Európai Bizottság is kivegye a részét a munkából, és ne folyósítson támogatást Orbánéknak, azzal ugyanis a kormány a demokrácia lebontását folytatná. A Labrisz Leszbikus Egyesület Facebook-bejegyzése szerint Malin Björk a leszbikusoknak is megüzente, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni és ne burkolózzanak hallgatásba. Kiemelte, hogy továbbra is harcolniuk kell a magyarországi demokratikus fejlődésért, a független igazságszolgáltatásért, a szabad médiáért, a nők, a menekültek és az LMBTQ-emberek jogaiért. Minden összefügg – állapította meg.

Borítókép: a Budapestre invitált politikus Judith Sargentinivel (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.