Nemzetközi gazdaság

Újra területet foglaltak az oroszok Donyeck megyében

Az elmúlt hetek az ukrán sikerekről szóltak a keleti fronton, most azonban ismét az oroszoknak kedvezett a hadiszerencse, és elfoglaltak két települést.

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban – közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse.

Russia - Ukraine war continues
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Harkiv megyében, Kupjanszk felől két megerősített ukrán zászlóalj sikertelen támadási kísérletet tett Persotravenszke, Kiszlivka, Tabaivka, Beresztove felé, elveszítve több mint nyolcvan katonát, öt harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, tíz gépjárművet, valamint egy német gyártmányú, precíziós lőszerrel ellátott önjáró löveget.

Beszámolója szerint a donyecki régióbeli Limannál az orosz erők meghiúsították ukrán egységek átkelését a Zserebec folyón, és több mint harminc ukrán katona elesett ott, két gyalogsági harcjármű, öt páncélozott jármű és öt kisteherautó pedig üzemképtelenné vált. Mint mondta, az ukrán offenzíváknak ebben az irányban véget vetettek. Gyenyisz Pusilin,

a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Liman környékére orosz erősítések érkeznek, és a helyzet stabilizálódik.

Az orosz légierő precíziós csapásai a donyecki régióban Sziverszk és Szlovjansk, illetve Kudjumovka környékén az ukrán 25. ejtőernyős, a 79. ejtőernyős roham- és a 30. gépesített dandár több mint száz katonáját ölték meg, és 12 haditechnikai eszközét pusztították el. A Hmelnyickij megyei Sepetivkában orosz levegő-föld rakéták megsemmisítettek egy üzemet, amelyben rakéta- és tüzérségi fegyvereket javítottak.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők hat ukrán vezetési pontot, 53 tüzérségi egységet, valamint 162 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak, megsemmisítve egyebek között az ukrán 56. gépesített dandár két lőszer-, valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát Zaporizzsja város közelében.

Erdogan és Putyin a háború befejezéséről egyeztetett telefonon

Törökország mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szoros kapcsolatokat ápol.

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Mi–8-as helikoptert, négy drónt, valamint HIMARS és Vilha sorozatvetők 21 lövedékét és négy radarelkerülő rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint

az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 158 helikoptert, 2164 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5448 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakétasorozatvetőt, 3453 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6360 speciális katonai járművet veszítettek.

Herszon megyében legkevesebb öt civil életét vesztette, öt pedig megsebesült, amikor HIMARS sorozatvető rakéták eltaláltak egy autóbuszt az Inhulec folyó hídján, Darjivkánál. Az objektumra a helyi polgári védelem szerint négy rakétát lőttek ki.

A police officer walks past destroyed Russian armoured vehicles were gathered at a collection point in an animal feed plant in the recently retaken town of Lyman in Donetsk region, on October 5, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Csiba Jaszujosi / AFP

Kirill Sztremuszov, Herszon megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának második embere terrorcselekménynek minősítette a darjivkai támadást, és az hangoztatta, hogy a HIMARS-csapsásokat voltaképpen az amerikaiak hajtják végre. Sztremuszov egy szemtanúra hivatkozva azt állította, hogy az ukrán fél által visszafoglalt egyik településen, Velika Olekszandrivkában fegyveresek agyonlőttek 16 civilt. A tisztségviselő azt mondta, hogy a községet külföldi zsoldosok tartják ellenőrzésük alatt.

Hős államférfi vagy háborús bűnös? – hetvenéves lett Vlagyimir Putyin

Barátságtalan leningrádi gyerekből vált a világ egyik leghatalmasabb politikusává, aki jelenleg is sakkban tart egy egész kontinenst. Egyetlen döntésével az egész világot atomháborúba rángathatja.

 

háború Ukrajna Oroszország Orosz Donyeck
Kapcsolódó cikkek