Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku részeként újabb nevek derülhetnek ki.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 28. 12:14
PANZERI, Pier Antonio; MOGHERINI, Federica
Brüsszel, 2022. december 22. 2018. november 20-án az Európai Parlament brüsszeli épületében készített kép Pier Antonio Panzeri olasz szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnökérõl (j) és Federica Mogherinirõl, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjérõl. Panzerit, a brüsszeli székhelyû Fight Impunity nem kormányzati szervezet elnökét 2022. december 11-én korrupció gyanújával õrizetbe vették. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is börtönben marad Eva Kaili szocialista EP-alelnök élettársa. Ahogy arról az Origó is beszámolt, Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája, aki még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon.

Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.

Giorgi ügyvédje szerint a hónap elején Antonio Panzeri volt EP-képviselő és a hatóságok között a bűnszervezet minden elemének feltárásáról kötött megállapodás nem változtat védence helyzetén, vagyis nem szabadulhat. 

Feltehetően az alku részeként Panzeri lányát és feleségét azonban szabadon engedték Olaszországban, miután Belgium ejtette kiadatási kérelmét.

Az üggyel kapcsolatban Pascal Arimont belga EP-képviselő az Euronewsnak azt mondta, hogy a Parlamentbe vetett bizalmat minél hamarabb helyre kell állítani.

A [korrupciós] ügyek túlszárnyalták a képzelet határait akkor, amikor valakik készpénzt osztogattak - ez olyan, mint egy rossz film, amiben szerepelünk, de amiben valójában nem szerepelünk, mert az itt dolgozó emberek többsége nem volt érintett ebben

– fogalmazott a képviselő.

„Ezeket a dolgokat ki kell vizsgálni, és szigorúan meg kell büntetni, mert vissza kell állítani az összes bizalmat, amit az emberek ebbe az intézménybe vethetnének” – tette hozzá.

Két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják, a szavazásra a jövő héten vagy februárban várható.

Cozzolino egyébként a héten megjelent az EP-képviselők előtt és tagadta az összes vádat.

Közben a görög sajtó arról ír, hogy

fordulat állhat be a nyomozásban, hiszen Panzeri tíz újabb korrupt politikus megnevezésére készül. 

„Tudjuk, hogy Pierre Antonio Panzeri együttműködik a hatóságokkal, és valószínűleg más neveket is meg fog említeni. Ha igaz, hogy körülbelül tíz személyt fog megnevezni, ahogy mondják, akkor a nyomozás új lendületet kap” – mondta Ale Hanna Neumann német zöldpárti EP-képviselő az ERT szerint a botrány kapcsán.

Az eredeti cikk az Origó oldalán érhető el.

Borítókép: Pier Antonio Panzeri (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.