Közélet

A Pentagon cáfolja Zelenszkijt: nem valószínű a Krím visszafoglalása

A Pentagon nem tartja valószínűnek, hogy Ukrajna hamarosan visszafoglalhatja a Krímet.

Nem valószínű, hogy Ukrajna a közeljövőben visszafoglalja az oroszok által megszállt Krímet – mondta a védelmi minisztérium három magas rangú tisztviselője a képviselőház fegyveres szolgálatai bizottságának törvényhozóinak titkos eligazítása során – írja a Politico.

Egy negyedik személy szerint az eligazítás kétértelműbb volt, de a lényegen az ő nyilatkozata sem változtatott, miszerint a Pentagon szakértői szerint Ukrajna győzelme az illegálisan elcsatolt terület visszafoglalására irányuló offenzívában nem valószínű. Mind a négy nyilatkozó anonimitást kért.

Fotó: Yasuyoshi Chiba

A tájékoztatón részt vett Laura Cooper, az oroszországi, ukrajnai és eurázsiai védelmi miniszterhelyettes, valamint Douglas Sims altábornagy, a közös vezérkar hadműveleti igazgatója.

Közben ukrán beszámolók szerint, legalább két ember meghalt és hét megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában. Erről Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő egy lerombolt épület képét tette közzé oldalán.

A tavaly februári orosz támadás kezdete óta számos rakéta talált el lakóépületeket Ukrajnában, civilek halálát okozva. A moszkvai védelmi minisztérium állítása szerint erőik csak katonai célpontokat támadnak.

Az orosz csapatok jelenleg Kramatorszk, a kelet-ukrajnai Donyecki terület egyik nagyvárosát, valamint az egész területet igyekeznek ellenőrzésük alá vonni az immár több mint 11 hónapja tartó háborúban.

Az orosz hírszerzés vezetője szerint lehetetlen a Krím visszatérése Ukrajnához

A félszigetet Oroszország 2014-ben csatolta magához. Az ukrán vezetés nemrég arról nyilatkozott, hogy a Krím visszafoglalása is szerepel a terveik között.

 

 

orosz ukrán háború Pentagon
Kapcsolódó cikkek