Nemzetközi gazdaság

Az ukrán hadsereg nagy része megsemmisült Bahmutnál a Wagner-vezér szerint

Egyelőre egyik fél sem hajlandó lemondani Bahmutról. Jevgenyij Prigozsin szerint, ha a Wagner-csoport elpusztul, magával viszi a sírba az ukrán hadsereget.

A Bahmut városához való túlzott ragaszkodás sokba került a kijevi vezetésnek, és könnyen lehet, hogy megpecsételte az ukránok sorsát – állította szerdán Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-csoport nevű magánhadsereg első embere a Russia Todaynek beszélt arról, hogy Ukrajna veszteségei a Bahmutért vívott elkeseredett küzdelemben végzetesnek tekinthetők a teljes ukrán hadseregre nézve.

orosz-ukrán háború
Az ukrán hadsereg nagy része megsemmisült Bahmutnál a Wagner-vezér szerint.
Fotó: Telegram grab via AFP

Prigozsin szerint elesett katonáinak hősi halála megérte az áldozatot Oroszországért.

A Bahmutért vívott csata szinte teljesen megsemmisítette az ukrán hadsereget

– jelentette ki Prigozsin, elismerve, hogy a véres összecsapások a Wagner-csoport számára is súlyos veszteségeket okoztak.

A magánhadsereg vezére a háború előtt 70 ezres városért vívott csatát az orosz–ukrán háború egyik legfontosabb ütközetének nevezte, ahol a Wagner csapatai az ukrán fegyveres erőkkel és a hozzájuk telepített külföldi egységekkel kerültek szembe. Úgy véli, hogy csapatainak győzelme fordulópontot jelentene a harcban, és biztosítaná az orosz győzelmet is.

Egyedül az orosz hadsereg marad a sakktáblán, minden más bábu lekerül róla. Ha a Wagner el is pusztul a bahmuti húsdarálóban, magával rántja a sírba az ukrán hadsereget. Ez azt jelentené, hogy teljesítettük történelmi küldetésünket

– mondta Prigozsin.

A Bahmutért vívott csata a háború egyik legintenzívebb harca. Bár a kelet-ukrajnai város stratégiai jelentősége nem a legnagyobb, mindkét fél ragaszkodik hozzá. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy a lehető legtovább megvédi a várost.

Az ukránok átcsaptak a fronton, és lebombázták Melitopolt, Kijev offenzívát készíthet elő

Ukrán rakéták csapódtak be mélyen a front mögött, az orosz kézen lévő Melitopol városban. A támadásban felrobbant egy vasúti raktár, és a település áramellátása megszűnt. Melitopol az orosz sereg déli vasúti csomópontjaként üzemel, illetve fontos összekötő kapocs Moszkva és a Krím félsziget között. Nyugati és orosz tisztviselők is arra számítanak, hogy Kijev jelentős tavaszi offenzívát indíthat a következő hetekben.

 

 

Bahmut
Kapcsolódó cikkek