2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

A Miami ócenárium szabadon enged egy több mint ötven éve fogságban tartott kardszárnyú delfint

A Miami ócenárium megállapodásra jutott állatvédőkkel a Lolita nevű kardszárnyú delfin elengedéséről - közölték csütörtökön helyi tisztségviselők.

  • A Miami ócenárium szabadon enged egy több mint ötven éve fogságban tartott kardszárnyú delfint

A tájékoztatás szerint a Friends of Lolita (Lolita barátai) nevű civilszervezettel kötött kötelező erejű megállapodás értelmében a 2268 kilogramm súlyú nőstényt két éven belül szabadon engedik a Csendes-óceán északnyugati részén természetes élő közegébe.

Lolita, akit több mint ötven éve tartanak fogságban, 2022 márciusában "vonult vissza" az élményparki "mutatványos élettől".

A Miami Herald című helyi lap szerint az 57 éves kardszárnyú delfint 1970-ben fogták el egy öbölben Seattle mellett. Mindemellett Lolita szabadon engedéséhez még a szövetségi hatóságok jóváhagyása is kell.

"Az egyik oka annak, amiért megvettük a Miami ócenáriumot az volt, hogy egy jobb jövőt biztosítsunk Lolitának" - ismertette Eduardo Albor, a The Dolphin Co vezérigazgatója, akinek cége a ócenárium tulajdonosa.

A kampány Lolita szabadon engedéséért igazából a 2013-ban bemutatott "Blackfish" (Feketehal) című dokumentumfilmmel nyert lendületet, ami rávilágított a fogságban tartott kardszárnyú delfinek helyzetére.

Állatvédők évek óta sikertelen harcot folytattak bíróságokon Lolita szabadon engedése ügyében miután az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) 2015-ben a veszélyeztetett állatok listájára helyezte a kardszárnyú delfineket.

A természetes ellenséggel nem rendelkező tengeri emlősök akár 80 évig is élhetnek.

BORÍTÓKÉP: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!