Közélet

Leopard tankokat lőttek ki az oroszok Ukrajnában

Az orosz tábornok beszámolója szerint 1500 ukrán katonával is végeztek.

Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX–10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.

German Army Leopard 2A7V Main Battle Tanks During Exercise Nobel Jump 2023German Army Leopard 2A7V Main Battle Tanks During Exercise Nobel Jump 2023May 5, 2023, Capo Teulada, Sardinia, Italy: German Army Leopard 2A7V main battle tanks with the Panzerbataillon 393 armor battalion conduct tactical maneuvers during NATO Exercise Nobel Jump 2023 at the Capo Teulada Training Area, May 5, 2023 in Capo Teulada, Sardinia, Italy. (Credit Image: © Msgt Carl Schulze/Nato Command/Planet Pix via ZUMA Press Wire)
Fotó: Northfoto

A tábornok szerint hétfőn az ukrán fél folytatta az offenzíváját, amelyet az orosz Kelet-csapatcsoport megállított, és amely nem érte el kitűzött céljait. Konasenkov a 28 harckocsin felül 109 páncélozott harcjárművet is az ukrán veszteségek közé sorolt a hadijelentésben.

A szóvivő a támadásról elmondta, hogy a kijevi rezsim a vasárnap elszenvedett súlyos veszteségek után a 23. és a 31. gépesített dandárjának maradványait különálló összevont alegységekké alakította át, amelyek Novovorivka és Levadne térségében folytatták az offenzívát. Ezenfelül egy friss dandárt is bevetettek ezen a területen.

Konasenkov közölte, az ukrán erőkre harci repülőgépekkel, tüzérségi és rakétaerőkkel, valamint nehézlángszóró rendszerekkel mértek csapást.

 

Igor Konasenkov Leopard Ukrajna harckocsi
Kapcsolódó cikkek