2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Színes

Ilyenre régóta nem volt példa a Balatonnál

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.

  • Ilyenre régóta nem volt példa a Balatonnál

Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen. (A szabályozási szintet a siófoki vízmércéhez viszonyítják, a tó átlagos mélysége 3,8 méter.)

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a mostani Medárd-időszakban jelentős csapadék érkezett a tóra és a vízgyűjtő területére is. Az elmúlt öt nap során Siófokon 50, Fonyód térségében 66, Keszthely térségében 24 milliméternyi, a Zala folyó felső vízgyűjtő területére 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott - tette hozzá.

A meteorológus rámutatott, a tó vízgyűjtőjére érkező esők, zivatarok még várhatóan hoznak egy-két centiméternyi vízszintemelkedést a következő napokban a befolyókon keresztül. A hétvégén még kialakulhatnak újabb záporok, zivatarok, de ezek területi átlagban már kevesebb csapadékot jelentenek, mint az eddigiek, hétfőtől pedig jelentősen csökken a csapadékhajlam a térségben - tette hozzá. Megjegyezte, a jövő hét végétől van arra esély, hogy ismét esősebbre fordul az időjárás.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint a 120 centiméter (+/- 6 centiméter) esetén nyitható meg a Sió-zsilip. A napokban az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint gépek lepték el a zsilip és a Sió-csatorna környékét, hogy a medrét rendbe tegyék.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, kinyitják-e a Sió-zsilipet, de az tudható, hogy több hajó - köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja - várakozik kellő vízeresztésre egy ideje, hogy eljusson a Balatonra a Sión keresztül. Vízügyi szakemberek korábbi tájékoztatása szerint 10-15 centiméternyi vízszintcsökkenéssel jár a tó számára a nagyhajók felhozatala a csatornán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!