Nem botrány, valóság, Bukarestben a székely himnuszt dalolják

Fennállása során második alkalommal játszik csütörtök este Román Kupa-döntőt a Sepsi OSK. A bukaresti Rapid-arénában rendezendő fináléban a román bajnokság negyedik helyére pályázó FC Voluntari csapata az ellenfél. Az U19-es korosztály vegytiszta székelyföldi döntőjében a FK Csíkszereda 1-0-ra győzött a Sepsi OSK ellen.

Csinta Samu (Bukarest)
2022. 05. 19. 17:00
null
Fotó: VERES NANDOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is különleges napra ébredt Székelyföld. Autóbuszkonvojok, személyautók tucatja, sőt Sepsiszentgyörgyről különvonat is indult a román fővárosba. Jelentős részük családi programra is készült, hiszen a kupadöntő előmérkőzését két székelyföldi csapat, az FK Csíkszereda és Sepsi OSK játszotta – korántsem tét nélkül. A korosztályos kupadöntőben a szülők és hozzátartozók, valamint néhány korán érkező szurkoló által teremtett hangulat akár történelminek is nevezhető: a két tábor egymás rigmusait énekelve, egymásnak felelgetve ünnepelte az alkalmat. A helyzeten nem változtatott a vasúti különjárat utasainak némi késéssel való megérkezése sem, csak a hangerő nőtt a korábbi sokszorosára. A pályán történtek némi túlzással másodlagos jelentőségűek voltak, Székelyföld közös ünnepén volt a hangsúly.

A felső-háromszéki Niczuly család végképp különleges napra ébredt: két fiúk is pályára lépett a kupacsütörtökön. Roland a Sepsi OSK felnőtt csapatának kapuját készült megvédeni, míg a fiatalabbik, Rajmund az ificsapatban mutatott be két szép védést is. A 20. percben a nagyobb meccsrutinnal rendelkező csíkszeredaiak az arab apától és marosvásárhelyi anyától származó Omar El-Sawry révén szereztek vezetést, és hiába birtokolták többet a labdát szentgyörgyiek, az eredmény már nem változott.

Az igazi attrakciót természetesen a „nagyok” kupadöntője ígérte. A szentgyörgyiek önbizalmát kilométerekkel dobta meg az alsóházi rájátszás megnyerése, még inkább az utolsó fordulóban a FCU Craiova 5-0-s idegenbeli legyőzése. A kupagyőzelem azt is jelentené, hogy Cristiano Bergodi csapata számára az Európa-ligás szereplésre jogosító sikerrel ér véget az idény, ellenkező esetben viszont még hátra vannak a Konferencia-ligában való indulásért rendezendő osztályozók. Mindenesetre beszédes bizonyítéka az egeket ostromló önbizalomnak és elszántságnak, hogy az OSK idegenlégiósainak autói már Bukarestben várták a másnapi hazaindulást.

A kupadöntő előestéjén pikáns közjáték foglalkoztatta a román sportközvéleményt. A hivatalos beharangozó sajtótájékoztatón Liviu Ciobotariu, a Voluntari edzője bejelentette, hogy együttese egyik meghatározó futballistáját, Ion Gheorghét a keretbe sem nevezi. A futballista ugyanis már aláírt a döntőbeli ellenfélhez, a Sepsi OSK-hoz, így senki sem kockáztatta meg az eseteges gyanakvásra okot szereplést.

A jégkorongozók székely himnusz éneklési botránya után a román sajtó betegesen rágja a gumicsontot, így nem mulasztották el meg kérdezni Diószegi Lászlót, a háromszékiek klubelnökétől, milyen himnuszt fog énekelni a mérkőzésen – Diószegi nem is tagadta, hogy énekelni fogja a székely himnuszt. A Gsp.ro sportportál pedig vezetőhírei között hozta le, hogy az ifidöntő előtt mindössze három OSK-játékos hallgatta szívére tett kézzel a román nemzeti dalt, a többiek „közönyös arccal” várták a végét. A hangulatkeltésből nem maradhatott ki a Novák Károly Eduárd elleni soros támadás sem, a sportminiszternek most azt rótták fel, hogy csak a székelyföldi csapatoknak gratulált a döntőbe jutáshoz, a FC Voluntarinak nem.

A Rapid-arénában mindenesetre helyi idő szerint 17:30-kor elhangzott a nap első székely himnusza.

 

Borítókép: Egységben (Fotó: Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.