Hazatért a tékozló spanyol király

Fagyos fogadtatásban részesült a botrányai miatt száműzetésbe vonult I. János Károly.

2022. 05. 20. 22:02
null
SPAIN-ROYALS-JUAN CARLOS Fotó: BRAIS LORENZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év után először most hazatért I. János Károly, aki korrupciós ügyei és zavaros magánélete miatt még 2020 augusztusában hagyta el Spanyolországot, hogy önkéntes száműzetésbe vonuljon Abu Dzabiban. Visszatérését nem fogadta nagy csinnadratta, családtagjai közül csak egyik lánya, Elena hercegnő várta az északnyugat-spanyolországi Vigo repterén az egykori spanyol királyt. I. János Károly elsírta magát, amikor a légiirányító köszöntötte spanyol légtérbe lépő magángépét. A 84 éves uralkodó két év távollét után saját lábán, segítség nélkül hagyta el a repülőt. Lánya ölelése után autóba ültették, és Sanxenxo városa felé vették az irányt, ahol a hétvégét tölti majd egy barátja házában.

Az emeritus király azután döntött úgy, hogy elhagyja hazáját, hogy kétes pénzügyei miatt több eljárás is indult ellene.

VI. Fülöpnek címzett levelében azt írta: a korona védelme érdekében távozik. Sokáig nem lehetett tudni, hol folytatja életét, majd kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekben talált menedéket. Az egykori uralkodó, aki kivezette Spanyolországot a Franco-diktatúrából, a gyanú szerint százmillió dollár kenőpénzt fogadott el a néhai szaúdi uralkodótól a Mekka és Medina közötti gyorsvasút kapcsán, amelyet egy spanyol vállalat épített meg. 

De nem ez volt az első botrányos ügye. Miközben a spanyol gazdaság a 2008-as válság következményei miatt az összeomlás szélén volt, ő szeretőjével 2012-ben egy botswanai luxus elefántvadászatra utazott, de balszerencséjére balesetet szenvedett, így fény derült a kihágásra, amely után felesége, Zsófia királyné végleg elhatárolódott tőle. A király – politikai nyomásra – nyilvánosan bocsánatot kért, és hangsúlyozta, hogy többé nem tesz hasonlót. 2013-ban viszont kiderült, hogy második lányát, Krisztina hercegnőt és férjét hűtlen kezeléssel, valamint adócsalással vádolják, így a királyi ház jó híre tovább sérült. Főleg mert ezzel párhuzamosan kiderült, hogy I. János Károly szeretőjének, a botswanai úton is vele tartó Corinna Larsen üzletasszonynak közpénzből vásárolt egy madridi luxusvillát.

Fia, VI. Fülöp 2014-ben vette át a trónt, majd 2020-ban a bírósági eljárások miatt lemondott apja örökségéről, és elrendelte, hogy a volt király ne kapja meg az emeritusi státuszért járó juttatásait. 

A bejelentés óta kettejük viszonya fagyossá vált, az első hivatalos telefonos kapcsolatfelvétel csak múlt héten történt meg köztük, amikor VI. Fülöp Abu Dzabiba utazott, hogy kifejezze részvétét az Emirátusok elnökének halála miatt. Személyesen nem találkoztak, de megbeszélték, hogy a király Madridban fogadja apját. Nem sokkal később I. János Károly bejelentette, hogy Spanyolországba utazik. Fiával és feleségével – a hétvégét Miamiban töltő Zsófia királynével – visszautazása előtt, hétfőn találkozik a királyi palotában. 

I. János Károly látogatásai vélhetően rendszeressé válnak, miután márciusban a spanyol igazságszolgáltatás törölte az ellene folyó eljárásokat, mivel a bűncselekményeket olyan időszakban követte el, amikor személye a törvények értelmében megkérdőjelezhetetlen és sérthetetlen volt. A jelenlegi kormány áprilisban jelentette be, hogy megreformálja a királyi ház működését, amelynek köszönhetően a jövőben minden spanyol uralkodó elszámoltatható lesz kétes ügyek esetén.

 

Borítókép: I. János Károly egykori spanyol király. (Fotó: BRAIS LORENZO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.