A The New York Times szerint Orbán a jobboldal mintaképe lett szerte a világon

Az amerikai lap szerzője úgy véli, világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner.hu2022. 10. 03. 12:05
null

Az amerikai lap szerzője úgy véli, világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása – írja a Mandiner.

A The New York Times cikke szerint világszerte érzékelhető a demokrácia hanyatlása. Ez a hatvanas évek óta nem puccsok és forradalmak nyomán történik, hanem legitim módon megválasztott kormányok tettei okozzák. Európában ennek a „puha autokráciának” a legismertebb képviselője Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Azt írják:

 

A magyar kormányfő 2010-es megválasztása óta illiberális demokrácia kiépítésén dolgozik, és ennek érdekében meggyöngítette a civil szervezeteket, a sajtószabadságot, hatalma alá vonta az igazságszolgáltatást, valamint átalakította a választási rendszert.

 

E folyamat során a jobboldal mintaképe lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat. Az USA-ban Donald Trump elnöksége alatt gyorsult fel ez a trend, amelynek nyomán a Republikánus Párt demokratikus normák iránti elkötelezettsége semmivé foszlott, és a párt ma már olyan üzeneteket közvetít, amelyek Orbán Viktor autoriter pártjáéra hasonlítanak – olvasható a Mandiner írásában. 

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.