Itt a megállapodás: nőtt Magyarország energiabiztonsága

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, miután halasztott fizetési lehetőséget kapott Magyarország a Gazpromtól, s döntés született a hajdúszoboszlói párnagáz kitermeléséről is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a halasztott fizetés lehetősége olyan, mint egy ársapka.

Magyar Nemzet
2022. 10. 03. 14:43
null
Zsana, 2014. november 3. Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, miután halasztott fizetési lehetőséget kapott Magyarország a Gazpromtól, s döntés született a hajdúszoboszlói párnagáz kitermeléséről is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a halasztott fizetés lehetősége olyan, mint egy ársapka.

Jelentősen enyhülhet a nyomás a forinton, amit a gáz árának drasztikus emelkedése okozott az elmúlt időszakban

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, miután az MVM-csoport közölte, hogy halasztott fizetési lehetőséget kapott a Gazpromtól, s döntés született a hajdúszoboszlói párnagáz kitermeléséről is.

Mindkét intézkedés a folyó fizetési mérleg problémájának jelentős enyhítését szolgálja – közölte Nagy Márton a Vg.hu beszámolója szerint.

Nagy Márton rámutatott: a gáz és a forint árfolyama az elmúlt időszakban összekapcsolódott, azaz jelentős volt a korreláció a két mutató között, emiatt a gáz árának drasztikus emelkedése folyamatosan nyomás alatt tartotta a forintot, miközben a folyó fizetési mérleget is érdemben rontotta.

A mostani döntéstől azt várják, hogy az a teher, amely a hazai fizetőeszközre nehezedett, enyhülni fog.

Ez javarészt abból is fakadt, hogy az MVM-nek van egy állandó konverziós igénye, mivel a gázt euróban fizeti meg, ráadásul itt is változás történt: az MVM-nek a korábbi öt helyett harminc napja van az euró beszerzésére. A másik lényeges változás, hogy a halasztott fizetés a téli hónapokra vonatkozik, egészen márciusig meghatározott árat kell fizetni, az afölötti rész megy halasztott fizetésbe. A miniszter elmondása szerint hat hónapra a mai 175 euró/Mwh rotterdami tőzsdei gázár mellett 0,5–1 milliárd euró értékű halasztott fizetés keletkezik.

Ez úgy működik, mint egy ársapka

– mondta Nagy Márton. Szerinte

ezzel a lépéssel akárhová mehet a gáz ára, nekünk csupán azt az összeget kell megfizetni, ami még elviselhető, ugyanis a felette lévő összeget három esztendőre elnyújtva fizeti meg az állam, amit évente csak egyszer kell teljesíteni.

Úgy fogalmazott, hogy ez olyan, mint egy biztosítás.

Ugyanakkor jelezte, azt nem mondhatja el, hogy hol található ez az ársapka a gáz esetén, de azt elárulta, hogy a jelenlegi piaci ár alatt van.

Hajdúszoboszlói párnagáz

A másik lépés, amely egy az egyben javítja a folyó fizetési mérleget, az az, hogy a hajdúszoboszlói tárolóból kiszívják a párnagázt. Ezt úgy írta le, hogy a tárolóban van párna- és kereskedelmi gáz, az előbbi egy szükséges gáz, annak mindig ott kell lennie. Minimum nyolcszázmillió köbméterről van szó, ami másfél milliárd euró értékű.

Ez a kettő együtt nagyon jelentős lépés, több milliárd euróval javítja a mérlegünket, nemcsak ellátásbiztonsági, hanem pénzügyi szempontból is előnyös

– hangsúlyozta Nagy Márton. 

– A bizonytalanságokkal teli energiaveszélyhelyzet idején Magyarország ellátásbiztonságát a 2021 szeptemberében megkötött hosszú távú gázszerződés és azóta a Gazprom által biztosított többlet gázmennyiségek garantálják – hívta fel a figyelmet az MVM.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.