Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az Egyesült Államok újabb 625 millió dolláros katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának, amely további négy nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszert (HIMARS), valamint további tarackokat és lőszereket fog tartalmazni – írja a CNN. Ezzel a segélycsomaggal együtt elvileg összesen 20 HIMARS-rendszert biztosít Ukrajnának, amelyeket az ukrán hadsereg nagy hatékonysággal használt fel az orosz erők ellen. Értében a mostanival együtt Washington összességében már több mint 16 milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajnának az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

Harkiv, 2022. augusztus 24.Orosz állásokat lőnek ukrán tüzérek a keleti fronton, Harkiv közelében 2022. augusztus 24-án, az ukrán függetlenség 31. évfordulóján, amely egybeesik az orosz támadás hat hónappal ezelőtti kezdetével. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól.
Fotó: Andrij Marienko / MTI /AP

Az ukránok a HIMARS-járműből kilőtt GMLRS lőszerrel precíziós csapásokat indítottak az orosz csapatok logisztikai központjaira, parancsnoki állomásaira és lőszerraktáraira. Mindez pedig jelentősen hozzásegíthette az ukrán csapatokat a fronton az elmúlt napokban elért sikerekhez.

A hírt később Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is megerősítette.

Az Egyesült Államok bejelentése azután következett, hogy  Zelenszkij rendeletet adott ki, amely lehetetlenné teszi a Putyinnal folytatott tárgyalásokat.

Az orosz parlament felsőháza kedden megszavazta négy ukrán régió Oroszországhoz való csatlakozását. A Föderációs Tanács keddi ülésén egyhangúlag ratifikálta az ukrajnai Donyeck, Luganszk, Herson és Zaporozsje régiók annektálásáról szóló jogszabályt, miután tegnap az Állami Dumában, az alsóházban is hasonló szavazást tartottak. A dokumentumok most a Kremlhez kerülnek, hogy Putyin véglegesen aláírja az Ukrajna területének mintegy 18 százalékát kitevő négy régió hivatalos annektálási folyamatát. 

Az eljárás azért kiemelten fontos, mert hétfőn este Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke kijelentette, hogy azok az országok, amelyek fegyvereket szállítanak Ukrajnának az elcsatolt területek Oroszországhoz való csatlakozása után, és segítik a kijevi vezetést a katonai műveletek végrehajtásában, közvetlen konfliktusba keverednek a Föderációval. 

Az orosz Állami Duma elnöke szerint ezeknek az országoknak meg kell érteniük, hogy miután a donbászi, valamint a Zaporizzsja és Herszon régiókat felveszik az Orosz Föderációba, közvetlen konfliktusba kerülnek Oroszoroszággal.

A politikus azt is megjegyezte, hogy nem mondanak le senkiről, aki Oroszország részét képezi.

További mai fontos hír, hogy szabadon engedték az orosz hadsereg által megszállt zaporozsjei atomerőmű vezetőjét, Igor Murashovot – jelentette be Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője.

Közben a híradások szerint több mint 200 ezer orosz lépett be Kazahsztánba azóta, hogy Putyin elrendelte a részleges mozgósítást – közölte kedden Marat Ahmetjanov kazah belügyminiszter.

Alla Pugacsova, a Szovjetunió történetének legsikeresebb énekesnője kemény üzenetet küldött azoknak, akik bírálják őt az ukrajnai háború elleni álláspontja miatt, és azt mondta nekik, hogy jobbágyok voltak, és most rabszolgák lettek.

Ukrajna több száz orosz tankot foglalt el, amelyeket be fognak vetni az orosz csapatok ellen. A megszerzett fegyverek között van a hírek szerint egy új T–90M tank is. Ez a típus az egyik legfejlettebb orosz tank, az ukránok valószínűleg darabokra fogják szedni, hogy többet megtudjanak a harckocsi működéséről. Ha az ukránok és a nyugati szövetségeseik kiismerik az orosz szupertankot, jelentős taktikai előnyre tesznek szert a háború további részében.

Az ukrán erők áttörték az orosz védelmet az ország déli részén, miközben keleten kiterjesztették gyors offenzívájukat, több területet foglaltak vissza a Moszkva által annektált területeken, és veszélyeztették az orosz csapatok utánpótlási vonalait. Az orosz csapatok gyors visszahúzódásáról érkeztek információk.

Az ENSZ Közgyűlése jövő hétfőre rendkívüli ülést tűzött ki, hogy megvitassák négy kelet-ukrajnai régió Oroszország általi annektálását. A döntésről kedden levelet küldtek mind a 194 ENSZ-tagállamnak.

Az pénzügyminiszterei pedig megállapodtak abban, hogy a 2023-as költségvetésbe belefoglalják az Ukrajnának nyújtott uniós támogatási kifizetéseket, hogy a kifizetések strukturáltabbak és kiszámíthatóbbak legyenek – közölte a Reuters tudósítása szerint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. Az EU májusban vállalta, hogy 9 milliárd euróval támogatja Ukrajnát, de az első, 1 milliárd eurós kifizetést csak júliusban teljesítette. A Reuters szerint Dombrovskis elmondta, hogy a következő 5 milliárd eurós részletet október közepéig teljesítik, a fennmaradó 3 milliárd eurót pedig két részletben osztják ki novemberben és decemberben.