Közélet

Zelenszkij világháborút szít a Kreml szerint

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukrán elnök már januárban közölte: atomfegyverekre vágyik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök NATO-nak szóló sürgetése, amely egy Oroszország elleni megelőző csapásra szólított fel, lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint.

Fotó: STR / AFP

Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videókonferenciáján beszélt csütörtökön arról, hogy a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, hogy kizárja Oroszország nukleáris fegyverhasználatát, Peszkov erre reagált ugyanaznap este a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.

A szóvivő szerint egy ilyen konfliktus következményei szörnyűek és kiszámíthatatlanok lennének. Peszkov szerint, mivel valójában Washington és London irányítja Kijev tevékenységét, ők viselik a felelősséget Zelenszkij szavaiért. Mint mondta, az ilyen kijelentéseket a nemzetközi közösség nem hagyhatja reakció nélkül.

Tegnap Zelenszkij felszólította nyugati gazdáit, hogy mérjenek megelőző atomcsapást Oroszországra, amivel ez a személy lényegében az egész világnak újabb bizonyítékát mutatta be a kijevi rezsimtől eredő fenyegetéseknek, amelyek semlegesítésére a különleges hadművelet megindult

– kommentálta az esetet Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kormánypárt, az Egységes Oroszország egy pénteki moszkvai tanácskozásán.

A politikus nevetségesnek nevezte Zelenszkij szóvivőjének utólagos magyarázkodási kísérletét, és azt mondta, hogy az ukrán elnök már januárban értésre adta, hogy Kijev atomfegyverek birtoklására törekszik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-csatornáján azt állította, hogy a Nyugat nukleáris háborút szít, Zelenszkijt pedig bábnak, kiegyensúlyozatlannak, fegyverrel felpumpált szörnyetegnek nevezte, akinek a keze által elpusztíthatják a világot.

Az ottawai orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel a kanadai kormányt, hogy reagáljon Zelenszkij kijelentésére.

 

Dmitrij Peszkov Szergej Lavrov orosz-ukrán háború Volodimir Zelenszkij atomfegyver
Kapcsolódó cikkek