Még csak alig egy hét telt el azóta, hogy a világ számára egyértelműen kiderült: Kim Dzsongunnak van egy lánya, de azóta már egyre több dolgot lehet tudni a kis Kim Dzsuéről. Többek között például azt, hogy élete eddigi kilenc évében kvázi hercegnőként kezelték és egyszer sem kellett szembenéznie az ékszak-koreai valósággal. 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető lánya vasárnap ismét a nyilvánosság előtt szerepelt, ezúttal rakétatudósokkal és megtisztelő címekkel, mint apja „legkedveltebb” vagy „legdrágább” gyermeke. Még csak körülbelül 10 éves, de új, merész fotói elmélyítik a vitát arról, hogy utódlásra készül-e.

This picture taken on November 18, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 19, 2022 shows North Korea's leader Kim Jong Un (R) walking with his daughter as he inspects a new intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong Gun 17", at Pyongyang International Airport. - North Korean leader Kim Jong Un said he would respond to US threats with nuclear weapons, state media said on November 19, after Kim personally oversaw Pyongyang's latest launch of intercontinental ballistic missile. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: STR / AFP

Az állami médiában megjelent fotókon a lány egy hosszú, fekete kabátban látható, amint apja karját fogja, miközben ők ketten pózolnak egy fényképen, amelyek közzétételekor az hírügynökség mint „legszeretettebb” vagy „legdrágább” gyermekeként írta le.

Kim Dzsuét édesapja a múlt hétvégén mutatta be hivatalosan, amikor az ország legújabb ballisztikus rakétáit együtt tekintették meg. Kéz a kézben sétálgattak a tömegpusztító fegyverek között, az erről készült képeket pedig az észak-koreai állami hírügynökség tette közzé, igaz, nem nevezték meg a kislányt. Már akkor több minden kiderült róla, például az, hogy 

2013-ban Dennis Rodman kosárlabdázó is a karjában tarthatta nem sokkal a gyermek születése után, amikor hivatalos látogatást tett Phenjanban. 

Az is egyértelművé vált a képek alapján, hogy Kim Dzsongun ezzel jelezte alattvalóinak, hogy biztosítva van az utódlás: kislánya veszi majd át tőle a hatalmat. 

Titkos alagutak és villák

Arról viszont kevés szó esett, hogy milyen élete is volt eddig Kim Dzsuénak. A New York Post című amerikai lap szerint a kislány szó szerint burokban nőtt fel, hiszen egyszer sem vitték ki az emberek közé. Elsősorban a család tulajdonában lévő, Vonszan városában található tengerparti villában lakik, de rendszeresen időzött a többi 15 palotájukban is, ahová rejtett útvonalakon, többnyire föld alatti vasúton utaztatták őt és két állítólagos testvérét. 

This picture taken on November 18, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on November 19, 2022 shows North Korea's leader Kim Jong Un (R) walking with his daughter as he inspects a new intercontinental ballistic missile (ICBM) "Hwasong Gun 17", ahead of its launch at Pyongyang International Airport. - North Korean leader Kim Jong Un said he would respond to US threats with nuclear weapons, state media said on November 19, after Kim personally oversaw Pyongyang's latest launch of intercontinental ballistic missile. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Fotó: STR / AFP

Ezekre elsősorban a hivatalos magyarázat szerint a külföldi kémműholdak miatt volt szükség, de sokkal valószínűbb az az ok, hogy Kimék nem akarják, hogy az éhező, nyomorgatott nép lássa a dőzsölésüket – írja a lap.  

Ki lehet Kim Dzsongun utódja?

Erre a kérdésre a választ eddig csak találgatni lehetett, de most azzal, hogy Kim elvitte a 9 éves lányát a rakétakilövésre, eldőlni látszik a dolog. Az Észak-Koreára specializálódott szakértő, Michael Madden szerint Dzsue eddig is szülei – a kislány édesanyja Ri Szoldzsu – kedvence volt és mindennel elhalmozták, amivel csak lehetett. 

Őt és a testvéreit dadák és szolgák hadserege veszi körül, de közben sok időt töltenek a szüleikkel is. Kim Dzsongun édesapja elég vaskalapos volt, de már ő is sok figyelmet szentelt gyerekeinek

– mondta Madden utalva a 2011-ben elhunyt Kim Dzsongilre. Nagy különbség egyébként a néhai diktátorok és a mostani között, hogy míg Kim Dzsongil és édesapja, Kim Ir Szen állítólag számos szeretőt tartottak, addig Dzsongun hűséges a feleségéhez. 

Inter-Korean Summit 2018 North Korea's leader Kim Jong Un (R) and his wife Ri Sol-ju during Inter-Korean Summit 2018 in Panmunjom on April 27, 2018. - The leaders of the two Koreas held a landmark summit on April 27 after a highly symbolic handshake over the Military Demarcation Line that divides their countries, with the North's Kim Jong Un declaring they were at the 'threshold of a new history'.  (Photo by Inter Korean Press Corp/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

Madden egyébként a kilövésen készült felvételeket is elemezte és arra jutott, hogy ez a bensőséges kapcsolat nem csak megjátszott dolog a fotók kedvéért: Kim Dzsongun valóban közel áll a lányához. Ugyanakkor a fotókkal az is volt a céljuk, hogy Kim emberi oldalát is megmutassák. Plusz üzenet a Nyugatnak is, hogy „íme az utódom”. 

Az már szinte csak mellékes, hogy ezek a fotók tömegpusztító fegyverek árnyékában készültek. 

Otthoni tanulmányok

Kim Dzsue utódlásánál az sem elhanyagolható tény, hogy édesapjával ellentétben ő nem tanult külföldön. Dzsongun 12 évesen került Svájcba, egy berni magániskolába. Egykori osztálytársai rendkívül zárkózottnak írták le, aki imádta a kosárlabdát és oda volt az amerikai akciófilmekért. Dzsue biztonsági okokból nem hagyhatja el saját országát, de ellentétben az észak-koreai gyermekekkel, neki van hozzáférése az internethez és a nyugati termékekhez, filmekhez és zenékhez is.