„Ha Székelyföld nem létezik, akkor Moldva sem” – érkeznek a reakciók a magyar nagykövet bukaresti berendelésére

2023. február 08. 17:54

A Székely Figyelő Alapítvány elnöke szerint Románia megsértette az emberi jogokat rögzítő európai egyezményt.

2023. február 08. 17:54
null

„Más területei is vannak az országnak, amelyeknek regionális zászlót használnak, például Bukovina. Ez egy régi kívánság. Ezt a problémáját az évek során nem sikerült megoldani. Nem hiszem, hogy az embereknek ez a vágya a románok ellen lenne, vagy ártana Romániának, ha ezt a zászlót használják” – idézte Csoma Botondot, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét a Transtelex, aki a Szabad Európa Rádió portálnak nyilatkozott annak kapcsán, hogy 

a román külügy bekérette a magyar nagykövetet kedden,

miután Németh Zsolt egy hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!  Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

„Hiszek egy régi elvben: a szabadság addig terjed, amíg nem befolyásolja mások szabadságát. Ezért nem hiszem, hogy a székely zászlónak a használata befolyásolná a románok szabadságát, vagy ártana a román államnak” – magyarázta Csoma, aki amellett érvelt, hogy racionálisan kellene megközelíteni a kérdést, és úgy találni megoldást rá. Csoma érvelése szerint a székelyek esetében is

„A probléma aktuális. Azt javasolnám, ha egy közösség szintjén regionális közösség alakul ki, akkor ez az identitás nyilvánosan kifejezhető” – mondta a képviselő, aki szerint a probléma megoldásához szükséges technikai részleteket is meg lehet találni.

Kettős mérce

Ha a nem létező közigazgatási területekkel példálózunk, érdemes lenne azt is figyelembe venni, hogy nemcsak Székelyföld, de Moldva sem létezik Románia területén, mégis, akadálytalanul loboghatnak Moldva zászlói, például a németvásári (Târgu Neamț) várfalon. Mindez azt igazolja, hogy a román hatóságok kettős mércét alkalmaznak – reagált Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke is.

„Németh Zsolt a székely zászlóról írt, egy olyan közösségnek a jelképéről, amely Románia területén, Székelyföldön él. Ilyen körülmények között a minisztérium úgynevezett Székelyföldről beszél, ami egyrészt eltér a témától, másrészt ezzel egy 500 ezer főt számláló, román állampolgárokból álló közösséget sért meg, akik ebben a régióban élnek, ha tetszik, ha nem” – áll az alapítvány álláspotjában.

Árus szerint az igaz, hogy a romániai jogrend szerint a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek használhatják jelképeiket magánjellegűen, valamint kulturális és vallási eseményeiken, de

az már nem igaz, hogy 20 nemzeti kisebbség számára biztosítva van

– ahogy a külügy a keddi reakciójában állította.

„Románia megsértette azt az emberi jogokat rögzítő európai egyezményt”

„Sem az alkotmány és egyetlen törvény sem szab meg ilyen számszerű korlátozást, tehát minden kisebbség számára érvényesek a fent leírtak, úgy a székelyek esetében is” – hangsúlyozza az alapítvány elnöke. Hozzátette: a törvény létezik, de úgy Hargita, mint Kovászna megyében a prefektusok számtalan bírságot szabtak ki magyar szimbólumok használata miatt,

egy bukaresti egyesület állandóan harcot vív a székely szimbólumok ellen, többnyire sikeres végkifejlettel.

„Végezetül arra is emlékeztetni szeretnénk a külügyminiszter urat, hogy a székely zászlót Tőkés László volt európai parlamenti képviselő székházáról is levetették a hatóságok. Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára terjesztette, ahol egyértelműen kimondták: Románia megsértette azt az emberi jogokat rögzítő európai egyezményt” – írta Árus Zsolt a közleményében.

Nyitókép: MTI / Henning János

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. február 09. 18:45
Bennünket, magyarokat szidni, a kisantant részéről, mindig egy sikeres politikai karrier kezdete volt. Csak napjainkra átterjedt a nagy Antantra és a korábbi szövetségeseinkre is és ez a szomorú. Kétség kivül az ilyen dolgokra álltalában rosszul reagálunk. Nekünk, magyaroknak, -nekem családi alapon is- megvan az erkölcsi fölényünk, tetszik a rablóknak akkor is, ha nem akkor is. Személyessen is megszámlálhatatlan konfliktusom volt Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken, Szlavóniában, Őrvidéken. Hatóságokkal is. Az 1985-ös romániai kitiltást leszámitva mindig igazam lett. A kitiltás dacára 89 Karácsonyán azért vittem a komoly mennyiséű segéjt Temesvárra, igaz, Nagybecskerek felől.
Doromb13
2023. február 09. 10:03
Miközben Németh Zsolt a székely zászlót Románia teljes területére szeretné szétteríteni, aközben az Uniótag Magyarország főméltóságai mögött mindig csak tíz-húsz magyar zászó látható,EU-s egy szem se. Még a Parlamenten is inkább a székely zászló leng,sem mint az EU-s. (Ami egyébbként szerintem a nyilt irredentizmus hirdetője,s egyben Kövér László agyréme!) Csak az ellenzéki pártok TV-s megjelenéseinél látok a magyar mellett EU-s zászlókat.Ők tényleg Európához tartozónak érzik magukat (sokatmagunkkal együtt),és nem a Türk-tanácshoz,vagy pl Kirgizisztánhoz,azaz kelethez,ahová a fidesz vezetőit a szívük húzza !!
kisHuszka
2023. február 09. 09:26
Ameddig ilyen mértékben gyalázzák a Magyarokat, miért csodálkoznak azon, hogy nem kapnak engedélyt a Schengen-hez való csatlakozáshoz. Ahogy Ukrajnának sincs helye sem az EU-ban, sem a NATO-ban. Lehet engem ezért anyázni, de jelenleg én így gondolom, de én örülnék a legjobban, ha ez az ellenségeskedés megszünne a Nemzeteink között, és teljes tagokká válnának. De csak majd ha megszűnik ez az iszonyatos Magyar fóbiájuk.
Jusztiscsak
2023. február 09. 07:41
Megtennétek, hogy kiírjátok a neveteket, a rendőrségi nyomozás megkönnyítése érdekében? Köszi! btk 332. paragrafusa szerint: „ Aki nagy nyilvánosság előtt...... b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy c) a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik