Nemzetközi gazdaság

Lengyelország szép csendben Európa legütőképesebb hadseregét építi fel

A cél az orosz birodalmi álmokkal szembeni védelem, ehhez tankok, rakétavetők és vadászgépek is kellenek. Lengyelország pedig onnan veszi ezeket, ahonnan tudja.

Oroszország inváziója Ukrajnával szemben fegyverkezési versenybe hajszolta Lengyelországot is. Természetesen a varsói vezetés korábban is tisztában volt az orosz birodalmi álmok jelentette fenyegetéssel, ám az ukrajnai invázió után elképesztő ütemre kapcsolt a lengyel haderőfejlesztés. Varsó a tervek szerint az idén a lengyel 4 százalékát fordíthatja hadserege korszerűsítésére, ami a NATO-elvárás duplája, és ami a szövetség egy főre jutó legnagyobb hadikiadását jelentheti. Fegyvervásárlásokból most nincs hiány Lengyelországban, így hamarosan a teljes, szovjet időkből hátramaradt fegyverzet megújulhat.

Paratroopers from the 6th Airborne Brigade, from Krakow, during a simulation of a training exercise.Polish Ministry of Defence organise this weekend 20 military picnics throughout the country as a part of the official celebrations of 20th anniversary of Poland's accession to the structures of NATO in 1999. On Thursday, March 7, 2019, in Krakow, Poland.
Fotó: Getty Images

A szállítások jelentős része érkezik Dél-Koreából, ahonnan többek között 980 K2 tank, 648 K9A1 páncélozott tarack, 288 K239-es rakéta sorozatvető és 48 FA–50-es vadászrepülő jön. A gyorsan beszerezhető koreai fegyverek mellett az Egyesült Államok sem marad megbízások nélkül. A lengyel rendelések között találunk 250 vadonatúj M1A2 SEPv3-as Abrams tankot, de igényeltek 116-ot az Abrams régebbi változatából is. Ezekkel a vásárlásokkal Lengyelországé lehet Európa legnagyobb tankserege.

A harckocsikat támogatja ezer hazai gyártású Borsuk gyalogsági harcjármű, és vásárolnak még 18 amerikai HIMARS rakétavetőt, illetve 96 AH-64E Apache harci helikoptert is.

A fegyverek beszerzésével párhuzamosan meg is dupláznák a hadsereg létszámát, ami így elérné a 300 ezer főt. Ezzel Ukrajnától nyugatra a lengyel lehet a legnagyobb európai hadsereg – írja a The Telegraph.

YEOJU, SOUTH KOREA - 2022/10/19: A South Korean Army K-2 tank crosses a floating bridge during a South Korea-US joint river-crossing drill as part of the annual Hoguk military exercise in Yeoju. North Korea's military warned South Korea to halt what it calls "provocations in frontline areas," having again fired hundreds of artillery shots into maritime buffer zones near their border in response to field drills under way in the South.
Fotó: Getty Images

A fegyverek azonban nem lesznek olcsók, még ha a lengyel gazdaság növekedési pályán is marad. Varsó a tervek szerint 2035-ig több mint 100 milliárd dollárért vásárolna fegyvereket, míg az idei költségvetés 97 milliárd zlotyt (21 milliárd dollár) szán védelmi célokra. Azonban a Dziennik Gazeta Prawna lengyel lap számításai szerint ez valójában ennél mintegy harmadával több lehet az idén, ha a költségvetésen kívüli tételekkel is számolunk.

A lengyel hadsereg új szerzeményei

Mindez jelentős terhet ró a lengyel gazdaságra, amelynek az befagyasztásával is meg kell küzdenie. Bár a parlament elé a kormány már beterjesztette az uniós források elérését lehetővé tevő javaslatot, egyelőre az ország nem számíthat ezekre a pénzekre. Számíthat viszont Varsó az amerikai kongresszus által tavaly jóváhagyott 288,6 millió dollárra, amelynek célja az orosz fenyegetéssel szembeni védelem és elrettentés.

A South Korean Air Force solider directs a FA-50 Golden Eagle fighter jet, manufactured by Korea Aerospace Industries Ltd. and Lockheed Martin Corp., during the Max Thunder Air Exercise, a bilateral training exercise between the South Korean and U.S. Air Force, at a U.S. air base in Gunsan, South Korea, on Thursday, April 20, 2017. U.S. Vice President Mike Pence issued a fresh warning to North Korea from the deck of a U.S. aircraft carrier in Japan, hours after reports emerged that the approaching "armada" that President Donald Trump touted last week was still thousands of miles away.
Fotó: Getty Images

A politikai megosztottság ezen a területen nem jelent problémát, noha ősszel az urnákhoz járulnak a lengyel választók. Az oroszokkal szembeni elrettentés és a hadsereg modernizációja ugyanis olyan kérdés, amelyben nincs vita a kormány és az ellenzék között.

 

fegyvervásárlás Dél-Korea Lengyelország fegyverkezési verseny
Kapcsolódó cikkek