Nemzetközi gazdaság

Elfogynak az ukrán pilóták, mire megérkeznek az F–16-osok

A NATO szakemberei szerint évekig is eltarthat egy alapos kiképzés. Eddig még nem érkezett nyugati F–16-os Ukrajnába.

Ukrajnának akár évekre mellőznie kell legtehetségesebb vadászpilótáit az F–16-osokra történő kiképzés miatt a szakértői szerint. Az ukránok viszont biztosak benne, hogy pár hónap alatt abszolválni tudják pilótáik a képzést – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

NATO Air Force military drill in Poland
LASK, POLAND - OCTOBER 12 : A Raftor F22 from US Air Force, F 16 fighter jets and MIG 29 of the Polish Air Force take part in a NATO Air Force military drill on October 12, 2022 in Lask, Poland. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
F-16
Elfogynak az ukrán pilóták, mire megérkeznek az F–16-osok.
Fotó: AFP

Az ukrán légierő parancsnoka, Szergej Golubcov úgy véli, hogy az ukrán pilóták néhány hónap alatt elsajátíthatják a nyugati repülőgépek vezetéséhez szükséges készségeket. A tábornok cáfolja a NATO képviselőinek azon kijelentéseit, melyek szerint a tanulási folyamat akár több évet is igénybe vehet.

Golubcov két beosztottjának példáját hozta fel, akik a közelmúltban tértek vissza az Amerikai Egyesült Államokból. Három hetet töltöttek Amerikában. Az F–16-os szimulátoron megtanulták, hogyan kell két pilótának együtt repülnie, és miként kell használniuk a fegyvereket.

Az eredmények biztatók voltak, az ukrán pilóták kevesebb mint hat hónap alatt megtanulnak repülni és irányítani a fegyverrendszereket az F–16-oson

– nyilatkozta a tábornok.

Az ukrán légierő parancsnoka egy interjúban panaszkodott a hadsereg elavult fegyverzetére és arra is, hogy a NATO által ígért fegyverek elég lassan érkeznek meg.

A legjobb embereim közül többet is elvesztettem a megfelelő felszerelés hiánya miatt

– sajnálkozott Golubcov. Hozzátette, hogy ha sokat késnek a modern vadászgépek, akkor elfogynak az ukrán vadászpilóták, mire megérkeznek a gépeik.

Korábban Joe Biden amerikai elnök egy televíziós interjúban kizárta az F–16-osok Kijevnek történő átadását, mivel szerinte az ilyen szállításoknak nincs értelmük a jelenlegi konfliktusban. Lengyelország azonban ígéretet tett arra, hogy MiG–29-eseket küld Ukrajnának.

Moszkva többször is hangoztatta, hogy a nyugati katonai segítség nem tesz jót Ukrajnának, ugyanis csak meghosszabbítani tudja a konfliktust.

Ukrajna szerint a MiG–29-esek javítani fogják a képességeiket, de ezek a gépek nem kellően hatékonyak

Volodimir Zelenszkij az orosz invázió kezdete óta igyekszik rávenni a nyugati országokat, hogy küldjenek harci repülőket Kijevnek.

 

vadászgép Ukrajna F-16 pilóta
Kapcsolódó cikkek