Közélet

Magyarország vétózta meg az EU nyilatkozatát a Putyin ellen kiadott letartóztatási parancs ügyében

Az orosz elnököt és Maria Lvova-Belova ellen az ukrán gyerekek elrablása miatt adtak ki letartóztatási parancsot.

Magyarország vétója akadályozta meg, hogy az tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki arról, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) letartóztatási parancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – állítják az ügyet ismerő források. A bíróság az ukrán gyerekek elrablása és Oroszországba hurcolásának gyanúja miatt rendelte el Putyin és gyermekjogi vezetője Maria Lvova-Belova letartóztatását. 

Az ukrán hatóságok mintegy 16 ezer gyermek elrablása miatt nyomoznak.

 

MOSCOW, RUSSIA - MARCH 20: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin seen during the Expanded Board Meeting at the Interior Ministry on March 20, 2023, in Moscow, Russia. Putin delivered an annual speech to top officers of the Interior Ministry and urged to stop illegal street actions and the spread of "extremist ideology". (Photo by Contributor)
Fotó: Contributor

A magyar vétó miatt az EU külpolitikai vezetője, Josep Borell nevében közreadott nyilatkozat tudomásul veszi a bírósági döntést, valamint arról beszél, hogy a határozatot az orosz vezetők felelősségre vonásának a kezdetének tartja az Ukrajnában elkövetett bűnök és atrocitások miatt. Az uniós igazságügyminiszterek hétfőn szintén kibocsátottak egy közleményt a döntés kapcsán, melyhez Magyaroroszág szintén nem csatlakozott.

A letartóztatási parancsok egyelőre szimbolikusak, és Moszkva közölte, hogy nem fogadja el az ICC fennhatóságát – jegyzi meg a Bloomberg.

 

Vétó az EU-ban Magyarország Vlagyimir Putyin Nemzetközi Büntetőbíróság gyerekrablás
Kapcsolódó cikkek