Közélet

Robbanások történtek egy krími katonai légitámaszponton

Ukrán és orosz források is megerősítették, hogy az ukránok egy katonai drónnal támadtak meg egy légitámaszpontot a Krím félsziget szívében. A támadásnak nincs áldozata, és senki nem sérült meg.

A felvételen látszik, ahogy füst gomolyog a Krím félszigeten található Hvardijszke légitámaszpont fölött. A hírek szerint az ukrán csapatoknak sikerült ismét átnyúlniuk a front fölött, és mélyen az orosz területek szívében csapást mérni az ellenségükre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán az orosz kézen lévő Melitopol várost lőtték HIMARS rakétarendszerrel az ukránok.

Chasiv Yar under heavy bombardment as Russia-Ukraine war continues
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A Krím félsziget Moszkva által megbízott vezetője, Szergej Akszjonov Telegram-csatornáján erősítette meg, hogy valóban ukrán támadás érte a félsziget közepén lévő légibázist. Akszjonov azt állítja, hogy a katonai drónt sikerült lelőniük, ami így egy mezőre zuhant – írta meg a Sky News. Közölte, hogy a támadásban senki sem sérült meg, és az infrastruktúra is megmenekült.

Miközben Bahmutnál továbbra is tart az utcai harc a város irányításáért, az ukrán sereg vélhetően egy tavaszi offenzívát készít elő. Ennek az első lépése lehetett a Melitopol elleni támadás, hiszen a város az orosz sereg déli parancsnokságának a legfontosabb vasúti csomópontja. Melitopol megbénítása lassítja az orosz logisztikát a területen. A krími légibázis elleni támadás is az orosz védekezőképesség gyengítését célozhatta.

Eközben a Sky News arról ír, hogy az ukrán sereg kiképzést tart Zaporizzsja ellenőrzésük alatt álló részén, a fronttól nem messze. A gyakorlatozás is jelezheti a hamarosan induló ellentámadást.

A bahmuti csata látszólag a végéhez közeledik. Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az oroszok egyre több területet szereznek meg a város maradék védőjétől. Korábban több ukrán katonatiszt is azt szorgalmazta, hogy Volodimir Zelenszkij rendelje el a csapatkivonást a városból, azonban az elnök kitartott Bahmut megtartása mellett. A várost hónapok óta ostromolja az orosz sereg, azonban február 28-án egy minden korábbinál nagyobb offenzívát indítottak. A Wagner-csoport vezetésével ugyan sikerült megtörni a város ellenállását, azonban az sokat elmond a helyzetről, hogy Bahmut továbbra sincs teljes egészében orosz kézen. 

Zelenszkij szerint Bahmut az ellenállás jelképe Ukrajnában, az elvesztése pedig alááshatja az ukrán harci kedvet.

 

háború Ukrajna Krím-félsziget
Kapcsolódó cikkek