Fucsovics is elintézheti, hogy megszülessen az új Wawrinka Párizsban + videó

Különleges lesz az idei Roland Garros: 1998 óta először fordul elő, hogy Rafael Nadal és Roger Federer sem vesz részt egy Grand Slam-tornán. A svájci zseni tavaly visszavonult, a 14-szeres bajnok, a címvédő spanyol a sérülései miatt tart pihenőt, a hozzá hasonlóan szintén 22-szeres Grand Slam-győztes Novak Djokovics rajthoz áll, de idén először salakpályás tornagyőzelem nélkül várja a párizsi két hetet. A nőknél a címvédő, világelső Iga Swiatek mellett Arina Szabalenka és Jelena Ribakina indul a legnagyobb eséllyel.

Magyar Nemzet
2023. 05. 28. 6:40
Fucsovics Márton Indian Wells
INDIAN WELLS, CALIFORNIA - MARCH 09: Marton Fucsovics of Hungary plays a backhand n his three set victory over JJ Wolf of the United States during the BNP Parisbas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 09, 2023 in Indian Wells, California. (Photo by Harry How/Getty Images) Fotó: Getty Images/Harry How
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stan Wawrinkáról túlzás lenne azt állítani, hogy kitörölhetetlen nyomot hagyott a tenisz történetében. A látványos egykezes fonákjáról ismert, korábbi világranglista-harmadik svájci játékos három borításon nyert Grand Slam-tornát. Az Australian Open mellett a US Openen és Párizsban, a Roland Garroson is diadalmaskodott. 

DIMITROV, Grigor; WAWRINKA, Stanislas
Wawrinka három borításon is nyert Grand Slamet. Fotó: AP/Andrew Medichini

A 2015-ös férfi döntő összefoglalója:

Párizsban 2015-ben győzött, azóta csak két ember, a tizennégyszeres bajnok, és a hozzá hasonlóan 22-szeres Grand Slam-bajnok, Novak Djokovics ünnepelt a Philippe Chatrier-pályán. Idén minden körülmény adott ahhoz, hogy ne a két szupersztárról szóljon a Roland Garros. Nadal makacs csípősérülése miatt kihagyja a párizsi tornát, Novak Djokovics indul, de legalább tíz játékosnak is jobb az idei mérlege salakon, mint a 36 éves szerbnek. Lorenzo Musetti Monte-Carlóban a második fordulóban, Dusan Lajovics a Banja Luka-i negyeddöntőben, Holger Rune Rómában, a negyeddöntőben győzte le a Grand Slam-rekordert, aki Madridban nem állt rajthoz. 

Magyarok Párizsban

A férfifőtábla egyetlen magyar versenyzője, a világranglista 80. helyén álló Fucsovics a szabadkártyával induló francia Hugo Grenier ellen kezd a Roland Garroson. Ha továbbjut, akkor a kétszeres győztes Novak Djokoviccsal (3.) találkozhat a második fordulóban. A nőknél Udvardy Panna (95.) selejtezőből érkező riválist kap, Gálfi Dalma (96.) az orosz Varvara Gracseva (44.), Bondár Anna (103.) a román Irina-Camelia Begu (27.) ellen kezd. Mindhárom magyar játékos párosban is szerencsét próbál Párizsban. A párosban négyszeres Grand Slam-győztes egyesben nem lép pályára, a kazah Anna Danyilina oldalán csak párosban indul.

Djokovics az Australian Open óta nem nyert versenyt, és a közelmúltban mutatott formáját elnézve nem valószínű, hogy a Roland Garroson kivágja a rezet. Az idei egyetlen salakpályás vereségét Marozsán Fábián ellen elszenvedő világelső, Carlos Alcaraz mellett a római győztes, Danyiil Medvegyev és az új hullám tagjai, Holger Rune és Jannik Sinner is nagyobb reményekkel várják a párizsi tornát, mint a korábbi világelső. 

Djokovics egy ágra került Alcarazzal, akivel az elődöntőben találkozhat, de addig még a férfimezőny egyetlen magyar főtáblás játékosával, Fucsovics Mártonnal, majd Marco Cecchinatóval és többek között Andrej Rubljovval is játszhat.  

Swiatek a címvédő. Fotó: Tiziana Fabi


A nőknél Iga Swiatek, az Ashleigh Barty visszavonulása óta megszakítás nélkül, hatvanadik hete világranglista-vezető lengyel zsinórban a harmadik Roland Garros-győzelmére készül. Swiatek nem kezdte jól az idei salakos szezont, Madridban döntőt veszített Arina Szabalenka ellen, Rómában sérülés miatt feladta a mérkőzését Jelena Ribakinával szemben. Párizsban a fehérorosz Szabalenka lehet az egyik kihívója. 

Szabalenka az egyik esélyes. Fotó: Pierre-Philippe Marcou

Három elveszített Grand Slam-elődöntő után az idei Australian Openen Szabalenka átlépte a saját árnyékát, a Jelena Ribakina elleni győztes finálé óta Stuttgartban vesztes, Madridban győztes döntőt játszott salakon Swiatekkel. Legutóbb Indian Wellsben is döntőzött, ő az egész szezon egyik legjobb formában lévő játékosa.

2023 Miami Open - Day 14
Ribakina is veszélyes lehet Swiatekre. Fotó: Al Bello

Az önbizalmát növelheti, hogy salakon is van sikerélménye Swiatekkel szemben. Ha Arina Szabalenka nyer Párizsban, Oszaka Naomi után ő lenne az első, aki két egymást követő Grand Slamet tud megnyerni. A kazah színekben induló Jelena Ribakina, a cseh Barbora Krejcikova és természetesen a világelső Swiatek akadályozhatja meg ebben.

Szabalenka nyert legutóbb, az év első Grand Slam-döntőjében:

Borítókép: Alcaraz megerősítheti a vezető helyét a világranglistán (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.