Az oroszok a végét járják?

Amerikai szenátorral egyeztetett az ukrán elnök.

Gábor Márton
2023. 05. 28. 11:44
null
Swietoszów, 2023. február 13. Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén 2023. február 13-án. A lengyel 10. páncéloslovas dandár az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében az ukrán fegyveres erõk személyzetét képezi ki a Leopard páncélozott harckocsik használatára Swietoszówban. MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski Fotó: Maciej Kulczynski

Amerikai szenátorral egyeztetett az ukrán elnök.

Kijevben fogadta Volodimir Zelenszkij az amerikai delegációt és annak vezetőjét, Lindsey Graham dél-karolinai szenátort. A megbeszélés során számos téma, többek között a nagy hatótávolságú fegyverek szállítása is szóbe került. Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője egy felvételt is közzétett a találkozóról, és elmondta, hogy az ukrán kormány hálás Grahamnek a találkozóért és a védelmi kapacitások javításáért. 

Az elnöki hivatal közleménye szerint Zelenszkij köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az ukrán hadsereg folyamatos támogatásáért, részleteket közölt a frontvonal helyzetéről, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a nyugati országok folytassák és fokozzák az Ukrajnának nyújtott védelmi támogatásokat, illetve kiemelte, hogy biztosítani kell, hogy ezen segítségek korlátozások nélküli célba jussanak.

Zelenszkij kérte, hogy a nemzetközi partnerek nagy hatótávolságú és más típusú fegyvereket, valamint modern légvédelmi rendszereket is biztosítsanak Ukrajnának a polgári lakosság védelme érdekében a növekvő orosz rakétacsapások és az iráni Shaheed drónok támadásai közepette.

Az amerikai politikus a látogatás során megjegyezte, hogy szerinte 

sosem költöttek el olyan jól pénzt, mint most, az Ukrajnának nyújtott támogatással, és az oroszok „a végét járják”.

 

Andrij Kosztyin ukrán főügyész szerint a megbeszélés témái között szerepelt a Wagner-csoport tevékenysége és az az elleni fellépés, illetve az orosz oligarchák 5,4 millió dolláros elkobzott vagyonának átadása Ukrajnának, amiből a háborús veteránok rehabilitációját finanszíroznák. Kosztyin elmondta, hogy örömmel találkozott Grahammel, és méltatta a szenátor határozott álláspontját Ukrajna támogatásával kapcsolatban.

Ez volt Graham harmadik látogatása Ukrajnában azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. 

Borítókép:  Katonák egy Leopard harckocsi tetején a nyugat-lengyelországi Swietoszow gyakorlóterén. (Forrás: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.