Nemzetközi gazdaság

Döntött az ukrán parlament, csökkentik a hadkötelezettségi életkort

Ukrajnának nagyon sok új katonára lesz szüksége a következő időszakban.

Több mint 300 igen szavazattal elfogadta az ukrán parlament a hadkötelezettségi életkor leszállításáról szóló törvényt. Ennek értelmében a sorkatonai szolgálat immár a 18 és 27 év közöttiek helyett a 18 és 25 év közöttiekre érvényes, aki ennél idősebb, azt rögtön vihetik is harcolni. 

Irpin,,Kyiv,Region,,Ukraine,-,March,3,2022:,Ukrainian,Soldier
Fotó: Kutsenko Volodymyr 

A döntés komoly vitákat váltott ki Ukrajnában az elmúlt hetekben, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a parlament ne fogadja el a tervezetet. A döntés értelmében az ukrán hadseregbe nagy számban lehet besorozni fiatalokat, akik eddig életkoruk miatt védve voltak ettől. A 2022-es adatok szerint mintegy 450 ezer 25 és 24 éves fiatal férfi él Ukrajnában, tehát ők azok, akik mostantól bármikor megkaphatják a behívójukat. 

Ukrajna a háború kitörése óta folyamatosan közli, hogy a támadó Oroszország milyen veszteségeket szenved el az invázió során, becsléseik szerint már több mint 200 ezer orosz halt meg vagy vált harcképtelenné a több mint egy éve tartó öldöklésben. 

Saját veszteségeikről viszont még annyit sem árulnak, mint amennyit az orosz védelmi minisztérium. Emlékezetes pillanat volt, amikor Ursula von der Leyen EB-elnök egyik videóját újra kellett vágni novemberben, mert azt mondta, hogy Ukrajna a háború kezdete óta 100 ezer katonát veszített. Ezt később kivették a videóból. 

Az Unian című ukrán portál szerint a döntés azt is jelenti, hogy Kijev már hosszú-hosszú ideig elhúzódó háborúra számít. 

 

 

 

hadkötelezettségi életkor háború Ukrajna ukrán parlament
Kapcsolódó cikkek