Ukrán intézet: ilyen mértékű népességfogyással pár éven belül nem lesz elég ember, hogy megtermeljék a GDP-t

2023. június 05. 21:30

„Néhány éven belül a nyugdíjasok száma Ukrajnában kétszerese lesz a dolgozó emberek számának” – figyelmeztet elemzésében az intézet.

2023. június 05. 21:30
null

Ukrajna népessége drasztikusan lecsökkent a háború kitörése óta, miközben a születési rátában sem állnak jól – derül ki az Ukrainian Institute of the Future (UIF) agytröszt elemzéséből, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

2023 májusában Ukrajna állandó népességét az UIF 29 millió főre becsülte

– közölte az intézet a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Eddig több mint nyolcmillióan hagyták ott az országot

Az agytröszt szerint az ukrajnai harcok tavaly februári kezdete óta 8,6 millió ember hagyta el az országot, akik azóta sem tértek vissza. 2022 elején ténylegesen 37,6 millió ember élt Ukrajnában, de azóta 20,7 millióan hagyták el az országot, és 12,1 millióan tértek vissza később. Így az intézet becslése szerint az ország lakossága 2022 eleje óta 8,6 millió fővel csökkent.

Az ukrajnai foglalkoztatottak száma jelenleg 9,1 és 9,5 millió fő között van, és körülbelül 6-7 millió munkavállaló maradt a magánszektorban.

„Ők azok, akik a 22-23 millió embert, köztük a nyugdíjasokat, a gyerekeket, a diákokat, a munkanélkülieket és az állami alkalmazottakat eltartják” – hangsúlyozta a szervezet.

Ukrajnában a születési ráta már egy alá csökkent, miközben ennek a számnak kettő fölött kell lennie ahhoz, hogy a népesség növekedése biztosított legyen – mutat rá a szervezet hangsúlyozva, hogy ha nem történik semmi változás, néhány éven belül a nyugdíjasok száma Ukrajnában kétszerese lesz a dolgozó emberek számának. Az intézet szerint így

néhány éven belül nem lesz elég ember ahhoz, hogy megtermeljék a bruttó hazai terméket (GDP).

Azt ugyanakkor az intézet nem magyarázza meg, hogy milyen határokon belül számolja ki Ukrajna népességét, a ténylegesen Kijev ellenőrzése alatt álló területeken, vagy az összes olyan területen, amelyet az ukrán hatóságok sajátjuknak tekintenek.

Az ENSZ statisztikái szerint továbbra is Lengyelországon keresztül hagyták el a legtöbben Ukrajnát. 2023 május végéig több mint 11 millió ember menekült Lengyelországba.

Nyitókép forrása: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Player1
2023. június 06. 20:41
Nem lesz ország, nem kell GDP.
Mintaszkitap
2023. június 06. 17:21
Már most sincs. De hát az ukrán matek...... Amúgy a lövészárokban haldokolva rohadt nehéz gdp-t termelni.
KBA98
2023. június 06. 16:33
amúgy meg semmi szükség rájuk, mert már a világ minden táján élnek és mindenütt utálják őket! Nem egy hálás nép!
Reszelő Aladár
2023. június 06. 15:19
Már most sem termelik meg a GDP-jüket, hanem mi adjuk nekik (amiért nem jár ugye köszönet). A 37 millió is egy csúnya túlzás, ha tippelni kell a háború végén a megmaradt területeken lesz kb 20 millió emberük, aminek a fele lesz nő és/vagy nyugdíjjas. Vagyis ennyiből kell megoldani. Amúgy a háború előtt összesen a 37 vagy amennyi millió emberükkel nem termeltek annyi GDP-t mint mi 9.7 millióval. Szar nekik, főleg a népnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik