Közélet

Megszólalt Putyin az ukrán ellentámadásról: óriásiak a veszteségek

Az orosz elnök elismerte, hogy Kijev megindította a támadást állásaik ellen, de szerinte az ukránok máris jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Hivatalosan is bejelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délután, hogy Ukrajna elindította támadását az orosz hadsereg által ellenőrzött területek ellen. Putyin a lakossághoz intézett beszédében kiemelte: a front több pontján is heves csaták zajlanak, de az ukránok egyelőre sehol sem tudtak áttörni, és egyetlen kitűzött célt sem voltak képesek teljesíteni. 

Fotó: Ramil Szitdikov / AFP

Az államfő külön megemlékezett az orosz katonák hősiességéről és bátorságáról, amellyel szerinte ellenállnak a támadóknak. Azt, hogy az ukrán offenzíva megtorpant-e, egyelőre nem lehet kijelenteni, mert a kijevi erők így is veszélyesek, de közben óriásiak a veszteségeik is. Putyin ezzel kapcsolatban azt mondta: konkrét számokat még nem közölne, de szerinte „meggyőzők” az adatok – írja a RIA Novosztyi orosz hírportál. 

Putyin szerint ugyanakkor ahhoz, hogy az orosz hadsereg továbbra is sikerrel vegye fel a harcot az ellenséggel, modern fegyverekre lesz szükség. Emiatt a tervek szerint jelentősen fejlesztik majd az orosz hadiipart. 

Putyin szerint egyébként a jelenlegi helyzet csakis a kijevi rezsim felelőssége, amely puccsal jutott hatalomra Ukrajnában. 

Ukrajna szerint bár egyelőre valóban nem értek el jelentős eredményeket, Bahmut környékén így is sikerült előrehaladniuk mintegy másfél kilométert, és Zaporizzsjánál is szorítják ki az oroszokat. 

 

támadás Ukrajna orosz hadsereg Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek