Rasszistának titulálták, persona non grata lett a sportág legendája

A háromszoros világbajnok Nelson Piquet-t határozatlan időre kitiltották a Formula–1-es paddockból, mivel tavaly egy interjújában olyan szavakkal írta le Lewis Hamiltont, amelyeket rasszistának minősítettek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 30. 11:57
null
Brazilian former racing driver Nelson Piquet arrives ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2018. (Photo by Miguel MEDINA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart a napokban Nelson Piquet egy tavalyi interjúja, amelyben a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonról (Mercedes) is beszélt. A legendás versenyző szóhasználata ugyanis sokak fülét sértette, rasszistának minősítették az általa „neguinho” kifejezést. Piquet szerdán elnézést kért, továbbá elutasította a vádakat, szerinte a félrefordították a mondanivalóját.

– Meggondolatlan volt a szóhasználatom, nincs mentségem rá. Ugyanakkor szeretném tisztázni, hogy a szót, amit használtam, régóta és széles körben ismerik a brazil portugál nyelvben a srác vagy a személy szavak szinonimájaként. Nem akartam vele megbántani senkit. Sosem használnám azt a szót, amit néhány fordításban nekem tulajdonítottak. Elutasítom azokat a feltevéseket, miszerint azért használtam ezt a szót, hogy kicsinyítsem egy pilóta érdemeit a bőrszíne miatt. Tiszta szívvel elnézést kérek minden érintettől, főképp Lewistól, aki egy csodálatos pilóta, de néhány fordítás, amely a médiában kering, nem pontos. A diszkriminációnak nincs helye az F1-ben és a társadalomban sem, örülök, hogy tisztázhattam az ezzel kapcsolatos gondolataim – állt a 69 éves expilóta közleményében.

 

Hamilton mellett több pilóta, istállók és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) is kritizálta Piquet szavait, és úgy tűnik, a bocsánatkérése is süket fülekre talált, mert a hírek szerint a háromszoros vb-győztes brazilt határozatlan időre kitiltották a Formula–1-es paddockból, ahol eddig gyakori vendég volt, lánya, Kelly ugyanis a világbajnoki címvédő (Red Bull) barátnője.

Piquet így többek között nem vehet részt a hétvégi Brit Nagydíjon sem.

A hétvége menetrendje

Péntek: 1. szabadedzés 14.00, 2. szabadedzés 17.00
Szombat: 3. szabadedzés 13.00, időmérő 16.00
Vasárnap: futam 16.00

Borítókép: Nelson Piquet a 2018-as Olasz Nagydíj helyszínén, Monzában (Fotó: Miguel Medina/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.