Budapest gyönyörű város, Kubatov Gábor viszont nem azeri

Vladimir Weiss, a Slovan vezetőedzője két hete azzal hárította el Sztanyiszlav Csercseszov hízelgését, hogy a Ferencváros orosz edzője nagy taktikus. Nos, Gurban Gurbanov, a Qarabag vezetőedzője most hasonlóval próbálkozik, mint Pozsonyban Csercseszov. Sőt, nemcsak a Fradit és a kollégáját dicséri, hanem Budapestet, a Groupama Arénát, s még Kubatov Gáborról is szót ejtett.

Magyar Nemzet
2022. 08. 09. 6:56
Gurban Gurbanov Forrás: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Qarabag vagy Karabah? Gurbanov vagy Qurbanov? Nehéz kiigazodni az azeri nyelven, amit akár töröknek is mondhatunk, mert bár az azeri nyelvet önállóként jegyzik, de egyes elméletek szerint csupán a török egyik nyelvjárása, a lényeg, hogy egy török és egy azeri ember jól megérti egymást.

Ha hozzátesszük, hogy a magyar nyelvben nagyon sok a török jövevény szó, akkor mindjárt megalkothatjuk a magyar–azeri nyelvrokonság tézisét... Ám ez sem magyarázat arra, hogy Kubatov Gábornak azeri gyökerei lennének. Pedig, kapaszkodjanak meg, Azerbajdzsánban felmerült, hogy így lenne. Kubatov, Qubatov, netán Gubatov – néhány szárnyaló fantáziájú azeri nyilván erre építette a nyelvi játékot, amire hétfői sajtótájékoztatóján maga Gurban Gurbanov cáfolt rá.

– A Fradi elnöke nem azerbajdzsáni, ahogy néhányan írták, de ez nem is érdekes, az a lényeges, hogy holnap ellenfelek leszünk – említette a Qarabag vezetőedzője.

Gurbanov mester ezenfelül ismét dicsérte a Fradit, a magyar klub stadionját, vezetőedzőjét és persze Budapestet.

– Azzal szeretném kezdeni, hogy ilyen gyönyörű városban nagyon rég jártam – bókolt a magyaroknak, majd a Fradit méltatta több irányból.

– Mindkét csapatnak öröm ilyen stadionban futballozni. Nagyon erős csapat ellen játszunk, de bízunk magunkban. Elég erős csapatokkal kell megmérkőznünk ebben a selejtezősorozatban. A Fradi minden csapatrésze nagyon erős, minden játékosa nagyon tehetséges. Öröm, hogy egy ilyen csapat ellen játszhatunk holnap is.

Aztán, megítélés kérdése, nagy igazságok vagy közhelyek sorolásával folytatta, amikor arról kérdezték, miért játszik jobban a csapata rendre a visszavágókon. Ami egyébként idén a Ferencvárosra is igaz.

– A foci harci játék, mindig győzni akarunk, a legjobbunkat hozni. Nem mindig sikerül a maximumot kihozni magunkból, de minden hibát próbálunk elkerülni a meccsek során. A második mérkőzésekre mindig jobban megismerjük az ellenfelet, talán ezért játszunk ezeken a meccseken jobban. De az ellenfél sem tétlen, ők is jobban ismernek már bennünket, ezért minden részletre nagyon oda kell figyelni. Már nagyon várom a meccset, érdekes találkozó lesz. Én csak egy edző vagyok, a csapat sok munkával hozta össze az elmúlt évek sikereit. A foci nyelve közös, sok gyakorlás, küzdés, munka van az eredményeinkben. Mindig a legjobbunkat próbáljuk hozni, ez a siker titka – elmélkedett Gurbanov. 

Mondandója megkoronázásaként Gurbanov Sztanyiszlav Csercseszovot méltatta.

– Mélyen tiszteljük őt. Jó ember, és ahogy minden embernek, aki sokat dolgozik magas színvonalon, neki is kijár a tisztelet.

Majd szóba került, hogy a Qarabag két játékosa visszatérhet eltiltásából, két sérültje viszont még nem épült fel. Előbbinek örül az azeri tréner, utóbbinak kevésbé, ám ő is együtt él azzal, hogy ilyen helyzetek előfordulnak a futballban.

Gurban Gurbanov szuggesztív egyéniség, bizonyítottan jó edző. Tizennégy éve irányítja a Qarabagot, az elmúlt nyolc évben rendre valamelyik európai sorozat főtáblájára vezette a csapatát. Kívánjuk neki, hogy ez idén is sikerüljön, csak ne a Bajnokok Ligájában.

Borítókép: Gurban Gurbanov, a Qarabag örökös és kiváló edzője (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.