Demonstráltak a pedagógusokért

Az ellenzéki politikusok is rátelepedtek a sztrájkra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 05. 12:23
null
A képek az Attila úton készültek Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos sztrájkot hirdettek a pedagógusok mára, az oktatás világnapján. Országszerte több száz iskolában sztrájkolnak vagy kezdtek polgári engedetlenségi akcióba az oktatás helyzetének javításáért.  Ehhez kapcsolódóan több gimnázium diákjai reggel hét órától élőláncot szerveztek a fővárosi Döbrentei tértől a Keleti pályaudvarig. 

Eddig hivatalosan nincs adat arról, hogy mennyien vettek részt az eseményen. A közösségi portálokon látható, hogy többek között a budapesti Kosztolányi Dezső Gimnázium előtt és a Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanárok és diákok együtt alkottak élőláncot. Szegeden a Gábor Dénes Technikumnál és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium előtt is tiltakoztak. Az ügyhöz tartozik, hogy polgári engedetlenség miatt Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom pedagógusát kirúgták a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, írja a Hvg.hu.

Fotó: Teknős Miklós

Az eseményt eredetileg a két szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete együtt szervezte. Az utóbbi végül visszalépett, mert szerintük túl kevés idejük maradt a kivitelezésre. A Mandiner arról írt, hogy a tanév kezdete óta a tanárok kétféleképpen tiltakoztak az egyéb akcióik mellett a közoktatás problémái miatt: polgári engedetlenséggel és sztrájkkal. A kettő között az a különbség, hogy a sztrájk jogszabályban rögzített törvényes tiltakozás, a polgári engedetlenség viszont nem. 

A baloldali politikusok azonnal rátelepedtek a sztrájkra: Pikó András, Józsefváros ellenzéki polgármestere a Facebookon jelezte, hogy az erzsébetvárosi, tehát a szomszédos kerületben lévő Madách Imre Gimnázium előtt részt vesz az élőláncos demonstrációban. valamint Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s vezetője is ott volt a helyszínen.

Fotó: Teknős Miklós

A kormány részéről tegnap a parlamentben Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a baloldal kihasználja a tanárok jogos tiltakozását.– A baloldal gyűléseire nem megy a tömeg, ezért ők mennek oda, ahol a tömeg van, rátelepednek a pedagógusok tiltakozására – fogalmazott. – A pedagógusokkal szövetséges a jobboldali kormány, folyamatosan emel a tanárok bérén, most pedig tárgyal velük, a baloldali politikusok viszont azután mennek oda a tüntetésükre, miután csökkentették a fizetésüket – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón kiemelte, hogy januárban a tervek szerint tízszázalékos pedagógus-béremelés lesz. 2023-ban és 2024-ben további tíz-tíz százalékos béremelést tervez a kormány. Hozzátette: a sztrájkhoz Magyarországon joga van a pedagógusoknak, ellentétben Németországgal, ahol a tanárok nem élhetnek ilyen joggal. 

Sajtóhírek szerint ma délután hídfoglalást terveznek a Margit-hídon és este koncerttel egybekötött tüntetés is lesz a Kossuth téren.

 

Borítókép: Demonstráció az Attila úton (Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.